Το αλιεύσαμε από post στο μεγάλο κοινωνικό δίκτυο και η αλήθεια είναι ότι πρώτη φορά εντοπίσαμε πραγματικό έγγραφο με πρόστιμο για παράνομο λογισμικό σε τόσο απλή μορφή.

Κλιμάκια του ΣΔΟΕ και της ΥΠΟΑΔΗΕ (Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας & Διεύθυνση Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ελληνικής Αστυνομίας) ξεκινήσανε ελέγχους για τυχόν παράνομο λογισμικό σε μικροεπαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.

Η ακόλουθη φωτό είναι από προ ημερών επιστολή της BSA (Business Software Alliance) σε ελεύθερο επαγγελματία (Μηχανικό).

Για έναν υπολογιστή με :
1) Microsoft Windows 10 (496€)
2) Microsoft Office Professional Plus 2010 (1.116€)
3) AutoCAD (8.400€)
πλήρωσε ήδη διοικητικό πρόστιμο €5.000 (αυθημερόν, διαφορετικά πηγαίνει αυτόφωρο) και τώρα -κάποιες εβδομάδες μετά τον διοικητικό έλεγχο- της ζητάει επιπλέον ~10.000 € η B.S.A. Σύνολο άνω των 15.000€

Πρόστιμο από B.S.A. σε ελεύθερο επαγγελματία το 2019

Το πρόστιμο είναι μεγάλο!(;) αλλά διαφορετικά δεν μαθαίνει ο επαγγελματίας που εδώ και δεκαετίες κατευθύνει τις επενδύσεις του στην τεχνολογία μόνο στο Hardware. Θεωρώντας τις υπηρεσίες και το Software ως κάτι που πρέπει να προσφέρεται δωρεάν.

Αν κάποιος δεν είναι επαγγελματίας και δεν βγάζει χρήματα από το λογισμικό τότε θα πρέπει να στραφεί στο ανοιχτό λογισμικό και να μάθει να χρησιμοποιεί τα κατάλληλα εργαλεία για τις ανάγκες του.

Γιατί βάζεις «σπασμένο» Office όταν υπάρχουν υπέροχα ελληνικά Open ή LibreOffice. Δεν είναι κόστος μια απλή άδεια Windows! από την άλλη ένα ανακατασκευασμένο σύστημα υπολογιστή έχει σχεδόν τζάμπα την άδεια ενσωματωμένη, γιατί να γλιτώσεις 50-60€ για το λειτουργικό. Αν πάλι δεν θέλει χρησιμοποίησε μια από τις χιλιάδες διανομές του Linux. Μην βάζεις σπασμένο Photoshop, μάθε GIMP. Όπως αντίστοιχα και πολλά σχεδιαστικά προγράμματα τύπου AutoCAD (SketchUp, FreeCad). Αν πάλι δεν σου κάνουν βρες μια πιο Lite έκδοση που είναι φθηνότερη ή ακολούθησε ένα πλάνο ενοικίασης που πλέον κυριαρχεί σε όλα τα προιόντα λογισμικού. Τα κατάλληλα εργαλεία για τον κατάλληλο μάστορα δεν λένε; (η κάπως έτσι; 🙂 )

Στο άρθρο «Πειρατεία Λογισμικού στην Ελλάδα… ή πόσο μπορεί να αντέξει ο μικρός πληροφορικάριος» σημειώναμε χαρακτηριστικά ότι οι αλυσίδες επικράτησαν έναντι των μικρών επαγγελματιών λόγω τον εμπορικών πρακτικών που ακολούθησαν οι κατασκευαστές:

«Η κα. δικηγόρος της Microsoft δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει κάτι για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που εφαρμόζουν οι ίδιοι οι κατασκευαστές συνεργάτες της (Dell, HP, ASUS, Lenovo κλπ) σε συνεργασία με τους συνεργάτες Διανομείς Χοντρικής (Quest, Oktabit, Logicom, Westnet κλπ) που ουσιαστικά τροφοδοτούν στο δίκτυο καταστημάτων των μικρών επιχειρήσεων πληροφορικής:
– Μη ανταγωνιστικά μοντέλα
– Χωρίς λειτουργικό σύστημα
Τα μικρά καταστήματα πληροφορικής και οι μεμονωμένοι επαγγελματίες δεν συναρμολογούν υπολογιστές όπως στο παρελθόν. Άλλωστε τα Desktop PC σπάνια ζητούνται από κάποιον Gamer. Το μεγαλύτερο ποσοστό πωλήσεων (~80%) αποτελούν τα Laptop, τα All in One, 2 σε 1 , τα Tablet κλπ. Συσκευές που ουσιαστικά πωλούνται στο κουτί τους χωρίς πρόσθετες εργασίες ή υπηρεσίες από κάποιον επαγγελματία.
Η παραπάνω αλλαγή, είναι ακόμη ένας από τους λόγους επικράτησης των μεγάλων retail αλυσίδων που γνωρίζουν να διακινούν «κουτιά» καλύτερα από τον καθένα.
«

Ετσι λοιπόν δημιουργούμε έναν κύκλο, από την μία μικροί επαγγελματίες IT να αναγκάζονται για να επιβιώσουν να εγκαθιστούν παράνομο λογισμικο για το μεροκάματο. Αντίστοιχα πολλοί μικροί επαγγελματίες να εφησυχάζουν με την χρήση παράνομου λογισμικού (στην πλειοψηφία τους το γνωρίζουν). Μετά θεωρούν υψηλό το κόστος αγοράς ή χρήσης λογισμικούή δεν το υπολογίζουν στα λειτουργικά ή τα πάγια έξοδά τους. Δεν επιθυμούν να πληρώσουν υπηρεσίες εκπαίδευσης για να μάθουν ενδεχόμενα άλλα εργαλεία λογισμικού που θα μειώσουν τα κόστη τους. Τέλος έχουμε τον αστυνόμο, την εφορία και την BSA να κυνηγάνε το παράνομο λογισμικό και να επιβάλλουν τσουχτερά πρόστιμα. Τόμπολα!

Τι υποστηρίζει η B.S.A.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις στη σχετική κατάταξη όσον αφορά τη χρήση «πειρατικού» λογισμικού το 2017 καθώς το 61% του λογισμικού που είναι εγκατεστημένο σε προσωπικούς υπολογιστές είναι παράνομο, σύμφωνα με την Business Software Alliance (BSA).
Παρότι το ποσοστό τα τελευταία έτη δεν έχει σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, καθώς ήταν 63% το 2015, 62% το 2013 και 61% το 2011, είναι σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, της σκανδιναβικής χερσονήσου και τη Βρετανία. Ενδεικτικά, στην Ιταλία αγγίζει το 43%, στην Πορτογαλία το 38% και στην Κύπρο το 44%.
Σημαντική πτώση είχε η εκτιμώμενη εμπορική αξία του λεγόμενου «πειρατικού» λογισμικού που χρησιμοποιείται στη χώρα μας, καθώς πέρυσι υποχώρησε σε 173 εκατ. δολάρια, από 189 εκατ. δολ. το 2015, 220 εκατ. δολ. το 2013 και 343 εκατ. δολ. το 2011.

Ποια είναι η B.S.A. επίσημα :
Η BSA | The Software Alliance (www.bsa.org) είναι ο κορυφαίος υποστηρικτής της παγκόσμιας βιομηχανίας λογισμικού ενώπιον των κυβερνήσεων και στη διεθνή αγορά. Τα μέλη της συγκαταλέγονται στις πιο καινοτόμες εταιρείες παγκοσμίως, δημιουργώντας λύσεις λογισμικού που παρακινούν την οικονομία και βελτιώνουν τη σύγχρονη ζωή.
Η BSA εδρεύει στην Ουάσινγκτον και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 60 χώρες. Έχει πρωτοστατήσει σε προγράμματα συμμόρφωσης που προάγουν τη νόμιμη χρήση λογισμικού και στηρίζει την υιοθέτηση δημόσιων πολιτικών που ενθαρρύνουν την τεχνολογική καινοτομία και την ψηφιακή οικονομία.
Μέλη Παγκόσμια: Adobe, Akamai, Apple, Autodesk, Bentley Systems, Box, Cadence, Mastercam, Datastax, DocuSign, IBM, Informatica, Intel, Intuit, Microsoft, Okta, Oracle, PTC, Salesforce.com, ServiceNow, Siemens PLM Software Inc, Sitecore, Slack, Splunk Inc, Symantec, MathWorks, Trend Micro, Twilio, Workday
Επιπλέον υπάρχουν μέλη που δεν ανακοινώνονται δημόσια, περιφερειακά & τοπικά, δηλαδή εταιρίες λογισμικού διαφορετικές σε κάθε χώρα. Σε παλιότερη ανακοίνωση της BSA εμφανίζονται ως τοπικά μέλη οι : Άνοδος AE, Singular Logic SA, Info-Quest AΕΒΕ, Rainbow ΑΕ, Sunsoft ΕΠΕ, Syntax Πληροφορική ΑΕ, και Talos Software & IT..

Σίγουρα η κρίση επηρέασε σημαντικά όλους και συνεχίζει να δημιουργεί σοβαρά θέματα σε επενδύσεις τεχνολογίας, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να κόψουν κάθε έξοδό τους για να επιβιώσουν. Όλα αυτά βέβαια δεν αφορούν την B.S.A. (ποια κρίση σου λέει… εδώ οι δικηγόροι μας πρέπει να πληρωθούν). Παρόλα αυτά όμως αν διαβάσει κανείς ανάποδα την ανακοίνωσή τους, τότε θα διαπιστώσει ένα αισιόδοξο μήνυμα. Η κατάσταση βελτιώνεται και παρά την κρίση οι επιχειρήσεις προσπαθούν και θεωρητικά τουλάχιστον το «πειρατικό software» μειώνεται.

Τελευταία ¨έρευνα» της BSA (report 2018) όπου περιλαμβάνεται η Ελλάδα εντός Δυτικής Ευρώπης και παρουσιάζει το υψηλότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους ποσοστό μη αδειοδοτημένου λογισμικού

Γιατί λοιπόν βγήκαν παγανιά; μήπως μειώθηκαν οι τζίροι από τα πρόστιμα και αποφάσισαν να πάνε στους μικρούς; τελείωσαν οι μεγάλοι και το δημόσιο; (αχχ τι παράνομο λογισμικό κυκλοφορεί στον δημόσιο τομέα, ΑΧ!). Από μια γρήγορη αναζήτηση βρήκαμε ότι τα πρόστιμα σε ετήσια βάση κυμαίνονται σε περίπου 10.000.00€! σε ελληνικές επιχειρήσεις και επαγγελματίας.
Να θυμίσουμε ότι πριν αρκετά χρόνια (στο μακρινό 2006) το ΣΔΟΕ έστελνε προσκλήσεις στις επιχειρήσεις (άνω των 15 υπαλλήλων) για να δηλώσουν ποιά και πόσα λογισμικά έχουν. Περίπου 10.000 επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων δέχτηκαν ραβασάκια επιστολές από το ΣΔΟΕ (ΥΠΕΕ τότε) και στους ελέγχους που έγιναν με τυχαίο τρόπο τα πρόστιμα ήταν 1.000€ για κάθε παράνομη άδεια λογισμικού. Το 2010 έπεσε ένα από τα υψηλότερα πρόστιμα σε εταιρία ύψους 168.000€ .
Σε άλλο πρόσφατο έλεγχο μαζί με εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό υπήρξε πρόστιμο γιατί έλειπαν μερικές άδειες User CAL σε Windows Server -προσέξτε δεν είχε καθόλου, αλλά δεν είχε τις ακριβείς άδειες- , μια λεπτομέρεια αδειοδότησης που στην πλειοψηφία τους πολλοί «ξεχνάνε» ή και δεν γνωρίζουν καν! ακόμη και επαγγελματίες IT.
Πρόσφατα έλεγχοι γίνανε στον Ξενοδοχειακό τομέα με αντίστοιχα υψηλά πρόστιμα, διαβάσαμε για πρόστιμα έως και 18.000€ σε Ξενοδοχείο στην Ρόδο. Σήμερα μάθαμε ότι προχωράνε πιο κάτω, πολύ πιο κάτω σε απλούς επαγγελματίες και φυσικά είδαμε με τα μάτια μας τις «ταρίφες»:
– Windows ενα 500€ για κάθε PC
– Office 1.100€ για κάθε PC
και προσοχή στο – AutoCAD 8.400€ για κάθε PC (σιγά βρε παιδιά)

Η άποψή μας: Η επιβολή μεγάλων προστίμων δεν είναι η λύση στο πρόβλημα. Η εκπαίδευση, η ενημέρωση, η πραγματική διερεύνηση αναγκών θα αλλάξουν την νοοτροπία του επαγγελματία, των επιχειρήσεων και του Δημοσίου για την χρήση ανοιχτού λογισμικού ή την χρήση των κατάλληλων εργαλείων που θα καλύψουν καλύτερα τις ανάγκες τους.
Φυσικά τα υψηλά πρόστιμα καλύπτουν τις μεγάλες εταιρίες λογισμικού με τέτοιους τίτλους στα ενημερωτικά sites & τις εφημερίδες με τον φόβο επιβάλλονται. Πουλάνε τα λογισμικά τους σε υψηλές τιμές για την ελληνική αγορά και τα δεδομένα της οικονομίας μας. Μια πιο ευέλικτη πολιτική τιμών θα ήταν πιο δόκιμη για την ελληνική αγορά. Η ενοικίαση λογισμικού και οι υπηρεσίες Cloud έχουν βοηθήσει προς αυτή την κατέυθυνση αλλά δυστυχώς δυσκολεύουν τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Συμπληρώνουμε για την BSA Hellas και μια παλιότερη (2011) ανάρτηση δεκάλογο του alexartisia.wordpress.com :
Έγινε εμφανές από τα τελευταία μου άρθρα ότι ο κόσμος δεν έχει ιδέα τι ακριβώς είναι η BSA Hellas  (Business Software Alliance στην Ελλάδα), τι αρμοδιότητές έχει και πως να τους χειρίζονται.   Καθότι εκτός από απειλητικά γράμματα τώρα κάνουν και telemarketing αν δεν έχουν φτάσει σε εσάς, θα φτάσουν σύντομα.  Ο χρηστικός οδηγός μου:
1. Δεν είναι δημόσιος οργανισμός ή κρατική υπηρεσία. Ξεκίνησε σαν συμφωνία κορυφής ανάμεσα στην Microsoft και άλλες 3-4 μεγάλες εταιρείες του λογισμικού απλά για να μην πούνε ότι είναι το «τμήμα αντιπειρατείας Microsoft», Adobe ή Autodesk.
2. Ποιές εταιρείες βάζουν λεφτά στην BSA; Εκπροσωπεί μόνο τα συμφέροντα των Adobe, Apple, Autodesk, Bentleu, CA, CNC, Corel, Dell, Entrust, Intel, Intuit, McAfee, Microsoft, Network Associates, Parametric, Quark, Quest Software, RSA Security, Siemens PLM, Sybase, Symantec και The Mathworks. ( Σημ CompGR: Να σημειώσουμε ότι συμμετέχουν και ελληνικές εταιρίες όπως π.χ. Singular)   Όλα τα άλλα λογισμικά και Plug ins δεν τους ενδιαφέρουν.
3. Δεν ισχύουν καθόλου τα «στοιχεία» που εκδίδουν κάθε τόσο. Από τον Economist, ως το ZD Net και επιτροπή της Αυστραλιανής κυβέρνησης, όλοι συμφωνούν ότι είναι ιδιαίτερα υπερβολικά νούμερα κατασκευασμένα απλά για εντυπωσιασμό και για να προωθηθούν τα συμφέροντα αυτών των εταιρειών.
4. Τι μεθόδους ακολουθούν;   Με παρακολουθούν; Ναι, κάποια software έχουν «sniffers» που στέλνουν στον κατασκευαστή πληροφορίες όποτε βρούνε μια σύνδεση με το διαδίκτυο.   Αλλά γενικά χρησιμοποιούν και πιο απλά πράγματα.   Αν έχετε εταιρεία με 100 υπολογιστές και μόνο μια άδεια Office κάτι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια…  Η BSA προσπαθεί να ασχολείται μόνο με τις μεγάλες εταιρείες και παραβάσεις που δικαιολογούν τον κόπο.
undefined
5. Πως αλλιώς με βρίσκουν; Έγιναν ρεζίλι (και σε ηθικό επίπεδο) όταν αποκαλύφτηκαν κάποια τεράστια νούμερα που προσέφερε η BSA σε υπαλλήλους για να «καρφώσουν» την εταιρεία τους.   Στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες σκέφτονται να προσλάβουν ντετέκτιβ.
6. Πως αποδεικνύουν ότι είμαι πειρατής;   Αρπάζουν τους υπολογιστές; Παλιότερα (και ίσως πάλι στο μέλλον) που είχαν καταφέρει να δουλεύει το ΣΔΟΕ για αυτούς (εξαιρετικό παράδειγμα δημόσιας υπηρεσίας στην υπηρεσία ξένων εταιρειών ε;) είχε γίνει και αυτό.  Σε μεγάλο βαθμό, οποιαδήποτε επιχείρηση είναι παράνομη σύμφωνα με την BSA.   Και αυτό επειδή δεν δέχεται τα περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία!  Ούτε original CD ούτε τίποτα.   Θέλουν να γραφτείτε και να συμμετέχετε σε όποιο πρόγραμμα πιστοποίησης επιβάλλει η Microsoft ή Adobe ή τα άλλα μέλη της.
7. Θα καταλήξω στο δικαστήριο;  Θα με κάνουν ρεζίλι; Όχι και ναι!   Η BSA κάνει ότι μπορεί για να φτάσει γρήγορα σε εξωδικαστικό συμβιβασμό.   Δεν θα βρείτε διεθνώς πολλές περιπτώσεις που έχουν φτάσει σε δικαστήρια γιατί δεν τους συμφέρει…εισπρακτικά.   Αλλά αυτούς που πιάνουν και μπορούν τους δημοσιοποιούν όσο περισσότερο μπορούν ακριβώς για να φοβηθούν οι υπόλοιποι.
8. Δηλαδή πρέπει κάθε μου υπολογιστής να ελέγχεται συχνά για όλα του τα προγράμματα; Τι φταίω εγώ αν εγκατέστησε χθες η γραμματέας κάτι;   Που να ξέρω αν τα προεγκατεστημένα λογισμικά στο laptop που αγόρασα την προηγούμενη εβδομάδα έχει αποδεικτικά σε μορφή που να τους κάνει;  Ναι, η BSA ζητάει εξωφρενικά και μη ρεαλιστικά επίπεδα μηχανογράφησης από όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες.  Θα ήθελε να ξοδεύουμε δυο ώρες την ημέρα σε εσωτερικούς ελέγχους και διαδικασίες πιστοποίησης.   Σε μια χώρα με κατεξοχήν μικρομεσαίες επιχειρήσεις χωρίς υπεύθυνους IT είναι παντελώς γελοίο.
9. Πόσο μεγάλο πρόστιμο μπορεί να δεχθώ; H BSA έχει κάνει επιστήμη την υπερβολή.   Θα σας ρίξει ξεχωριστό πρόστιμο για κάθε υποπροϊόν (πχ στο Office άλλο για Word, Excel και powerpoint!) και πολλαπλασιάζει την σημερινή τιμή αγοράς του επί 2 ή 3!
10. Καλά είναι νόμιμα όλα αυτά; Ναι και όχι.   Δηλαδή πολλά πράγματα είναι νομότυπα αλλά πολλά είναι πολύ θολά σε νομικό επίπεδο.   Για παράδειγμα η BSA δεν δέχεται αγορές από Ebay ή από άλλες εταιρείες που πουλάνε μεταχειρισμένο λογισμικό.   Αυτό στην Γερμανία και σε άλλες χώρες έχει απορριφθεί από ανώτατα δικαστήρια.   Δυστυχώς όμως λίγες κυβερνήσεις έχουν το θάρρος ή την όρεξη να ασχοληθούν.  Για παράδειγμα η διαφορά ανάμεσα σε έναν Κινέζο που παράγει ψεύτικες κόπιες Microsoft Office και εσάς σύμφωνα με την BSA είναι ασήμαντη!

Ακόμα λιγότεροι είναι οι δημοσιογράφοι που τολμούν να γράψουν τέτοια πράγματα.   Προωθήστε αυτόν τον δεκάλογο παντού μπας και μαθευτεί η αλήθεια.   (Και διορθώσεις/προσωπικές εμπειρίες στα σχόλια παρακαλώ αν τυχόν γράφω κάτι ανακριβές κάπου στο παραπάνω κείμενο.)

Πηγή: alexartisia.wordpress.com
Διάβασε εδώ άλλο ένα σχετικό κείμενο του ίδιου
Why the Business Software Alliance can’t sue me

To branding της πειρατείας λογισμικού και telemarketing
(CompGR: ένα παλαιότερο σχετικό άρθρο που βρήκαμε από το 2011)
Ήταν η χειρότερη χρονιά (2010) σε έσοδα από τότε που ξεκίνησε η BSA στην Ελλάδα. Είναι δύσκολο προϊόν. Δεν μπορείς να τα πεις όλα ξεκάθαρα γιατί δεν σε συμφέρει. Αν πας δικαστικώς τον καθένα που χρησιμοποιεί παράνομο λογισμικό θα περάσεις μια ζωή στα δικαστήρια. Οπότε πρέπει να μεγιστοποιήσεις την ιδέα της απειλής, τον έμμεσο εκφοβισμό ώστε να αγοράσουν όλοι το λογισμικό που χρησιμοποιούν.
Η BSA (Business Software Alliance) ξεκίνησε δυναμικά όταν βοηθήθηκε από το ΣΔΟΕ. Η μετάβαση από την πλήρη ανομία της Ελληνικής πραγματικότητας ήταν εντυπωσιακή. Αλλά το brand υποφέρει με την οικονομική κρίση ακριβώς από έλλειψη νομιμοποίησης. Ναι μεν είναι νόμιμο το αίτημά τους να αγοράσουν όλοι το software που χρησιμοποιούν αλλά σε επίπεδο λογικής υπάρχει σαφές πρόβλημα. Γιατί μια ελληνική κυβέρνηση που προσπαθεί να μειώσει το έλλειμα να βοηθήσει μια ομάδα αμερικανικών κυρίως εταιρειών που θέλουν να αυξήσουν τα έσοδά τους φέτος;
Οι αντιπρόσωποί τους στην χώρα μας “καρφώνουν” ξερά όποια εταιρεία βρούνε μπροστά τους. (Η BSA το λέει “qualitative leads” αυτό…) Και παρόλα αυτά πέρυσι κατάφεραν να βγάλουν μόλις 44 χιλιάρικα σε συμβιβασμούς. Οι ελληνικές εταιρείες λέει δέχονται (αν τους πιάσουν) να πληρώσουν ότι έχουν πειρατικό αλλά τίποτα παραπάνω. Βέβαια αυτό το ποσό φτάνει τα $584 χιλιάρικα και άλλα 170 σχεδόν πήγαν μαζί με την νομιμοποίηση στους συμβιβασμούς!! Στις 132 καταγγελίες, στάλθηκαν 53 προειδοποιητικές επιστολές και 12 follow up γράμματα. Έγιναν συνολικά 7 επιδρομές (2 αρχιτεκτονικά γραφεία, 2 μηχανικών, 1 συμβουλευτική, 1 γραφιστική και η εκδοτική). 13 από τις εταιρείες για τις οποίες έγιναν καταγγελίες φαλήρισαν φέτος. (Λέτε να πουληθεί το λογισμικό τους μεταχειρισμένο;) Το συμπέρασμα είναι ότι χρειάζεται…ντετέκτιβ η BSA για να βεβαιώνεται απόλυτα για τις παραβάσεις πριν κάνει ντου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το telemarketing project. Με τεχνογνωσία από αντίστοιχο και πετυχημένο προηγούμενο στην Ισπανία τηλεφωνούν εταιρείες για να ρωτήσουν σχετικά με το λογισμικό τους. Να θορυβηθούν και να αγοράσουν γρήγορα. Το όλο οικοδόμημα εξαρτάται προφανώς από την αίσθηση ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος “να σε πιάσουν” οπότε ακόμα και οι λιγοστές επιτυχίες πρέπει να γίνονται βούκινο.
Αλλά δεν…τραβάει το θέμα. Μπορεί να θεωρεί η BSA ότι όλο και περισσότεροι δημοσιογράφοι γράφουν θετικά αλλά στην πράξη το θέμα το έχουν βαρεθεί όλοι. Η ιστοσελίδα της έχει αστεία χαμηλά κίνηση (Total Unique Visitors 2010 : 4.284 με 14.779 pageviews).
Οπότε η μόνη ελπίδα; Μήπως με περισσότερες δημόσιες σχέσεις και πίεση δεχτεί το ΣΔΟΕ να δουλεύει για την BSA! Επιπλέον να πειστούν διάφορα υπουργεία να ενσωματώσουν οδηγίες ή νομοθεσίες που να τους βολεύει. (Ελπίζω όχι όσο ανόητα είχαν προσπαθήσει παλιότερα.) Δηλαδή branding μηδέν. Ουσιαστικά πολιτική μιλάνε πλέον. Αφού δεν κινδυνεύουμε να βγει ο πρωθυπουργός μας (όπως έγινε πρόσφατα στην Ρωσία) και να προτρέψει να γυρίσουν όλοι σε ανοιχτό λογισμικό, απλά περιμένουν να επιστρέψουν οι παχιές αγελάδες.
Πηγή

H μέθοδος τηλεμάρκετινγκ και επιστολών που ακολουθήθηκε το 2010-2012, η επιστολή είναι όπως ακριβώς στάλθηκε σε εταιρίες πληροφορικής ή άλλες επιχειρήσεις εκείνη την εποχή.
Εκτός από το «εκφοβιστικό» email και την επιστολή ο νόμιμος εκπρόσωπος κάθε εταιρίας έπρεπε να επιστρέψει την δήλωση συμμόρφωσης!

…και για το τέλος μερικές συμβουλές που βρήκαμε για αυτές τις περιβόητες επιστολές που παρουσιάζουμε παραπάνω και κυκλοφόρησαν πριν μερικά χρόνια

Μόλις έλαβα γράμμα από την BSA. Τι να κάνω;
“Μου έστειλε η BSA email να με ενημερώσει ότι θα λάβω μια επιστολή και μετά όταν την έλαβα μου έλεγε να γράψω τον υπεύθυνο μηχανογράφηση ή νόμιμο εκπρόσωπο μια υπεύθυνη δήλωση αδειοδότησης λογισμικού ότι υποτίθεται έχουμε νόμιμο λογισμικό.   Το θέμα είναι να αγνοήσω το γράμμα ή να στείλω καλύτερα τα στοιχεία μου;   Και τι μπορούμε να κάνουμε άμα δεν τους στείλω τα στοιχεία;”
Το θέμα είναι σχετικά απλό αλλά πρέπει να το δούμε στα επιμέρους του.
1. Με τι δικαίωμα σου έστειλε email η BSA; Κατ’αρχάς θα πρότεινα να το καταγγείλεις σαν ανεπιθύμητο σε όλες τις σχετικές υπηρεσίες.   Θα πρέπει να αποδείξουν ότι εσύ ζήτησες να είσαι σε λίστα ενημέρωσης για θέματα της BSA.
2. Αυτό το email η BSA το στέλνει μαζικά σε χιλιάδες επιχειρήσεις.   Ένας από τους λόγους είναι γιατί παλιότερα, που έστελναν κατευθείαν τυπωμένο γράμμα (το παλιό, με το γραμματόσημο!) έγιναν ρεζίλι καθότι πήγε και σε εταιρείες χωρίς υπολογιστές καν! Αφού έχεις email έχεις υπολογιστή άρα από κάπου θα σε πιάσουν.   (Νομίζουν.)
3. ΜΗΝ βιαστείς να κάνεις audit.   Audit είναι η διαδικασία κατά την οποία μετράς τι ακριβώς έχεις σε ποιούς υπολογιστές.   Μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί στοιχείο εναντίον σου η γνώση αυτή.   Από την άλλη, ειδικά μικρές επιχειρήσεις είναι λογικό να επικαλεστούν άγνοια αφού δεν έχουν καμία υποχρέωση να έχουν υπεύθυνο μηχανογράφησης ούτε να γνωρίζουν όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες του τι θεωρεί νόμιμο και τι όχι η BSA.
4. Μην τρέξεις να αγοράσεις λογισμικό/σβήσεις λογισμικό από υπολογιστές.   Ούτε θα βγάλεις άκρη ούτε θα γίνεις νόμιμος κατά BSA.   Σίγουρα εφόσον χρησιμοποιείς το λογισμικό σαν βασικό εργαλείο δουλειάς δεν είναι σωστό να έχεις πειρατική έκδοση.   Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς να καταλάβεις και εύκολα ποια έκδοση ποιου προγράμματος είναι η σωστή για εσένα, πόσο μάλλον όταν έχεις πολλούς χρήστες στο γραφείο σου.
Είναι πιθανό να ξοδέψεις πολλά λεφτά χωρίς αποτέλεσμα. Ή να χαλάσεις την ροή εργασίας σου σβήνοντας χρήσιμα προγράμματα τα οποία νομίζεις ότι είναι πειρατικά ενώ δεν είναι.   (πχ Open Office.)   Δεν φτάνει που θα πληρώνεις δικηγόρους και μηχανογραφικάριους, θα χάσεις και από εκεί λεφτά τώρα;
5. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα κάνουν τίποτα.   Αν και πιέζουν το ΣΔΟΕ και την εφορία να δουλέψουν για αυτούς όπως είχαν κάνει παλιότερα, ακόμα είναι ασαφές τι θα γίνει.   Το Ελληνικό δημόσιο έχει πιο μεγάλα προβλήματα από το να πληρώνει υπαλλήλους να βοηθάνε στα κέρδη ξένων εταιρειών.   Εξού και προσπαθούν να σε τρομοκρατήσουν να το κάνεις μόνος σου.
6.  Αν ανησυχείς γιατί χρησιμοποιείς πολλούς υπολογιστές ή γιατί εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η δουλειά σου από αυτούς θα πρέπει να συμβουλευτείς κάποιον με γνώση πληροφορικής σε συνδυασμό με κάποιον δικηγόρο.   Αλλά (πολύ σημαντικό) πρέπει να επιμείνεις και με αυτούς να σου εξηγήσουν πιο ακριβό κομμάτι, ποιόν νόμο και ποια οδηγία θεωρούν ότι έχεις παραβεί.   Πολλοί δικηγόροι δεν έχουν καταλάβει το πρόβλημα καθόλου και κάνουν μια σαρωτική ερμηνεία που συμφέρει την BSA.
7. Έχει ενδιαφέρον σε νομικό επίπεδο επίσης το γεγονός ότι η BSA στήνει προκαταβολικούς συμβιβασμούς.  “Αν κάνεις έτσι τότε κι εμείς θα αφήσουμε να γίνει το άλλο.”    Άρα δεν βασίζονται σε νόμους αλλά στο γεγονός ότι μια ιδιωτική εταιρεία (BSA) που προσασπίζει τα συμφέροντα άλλων ιδιωτικών εταιρειών (Microsoft, Adobe, Autodesk κλπ) προσπαθεί να εξαναγκάσει μια τρίτη ιδιωτική εταιρεία (την δική σου!) να κάνει κάτι υπό το πρόσχημα της τήρησης νομιμότητας.  Αν ήταν θέμα τήρησης του νόμου, αυτό θα ήταν αυτεπάγγελτα δουλειά της αστυνομίας ή κάποιας δημόσιας αρχής.   Η αντιστοιχία είναι να βγω εγώ με μια καραμπίνα και να σκοτώνω λαθρομετανάστες στα σύνορα επειδή έτσι νομίζω ότι πρέπει να τηρείτε ο νόμος!
8. Προσοχή ποιόν θα εμπιστευτείς! Δυστυχώς πολλές εταιρείες που πουλάνε λογισμικό έχουν καταντήσει σπιούνοι των εταιρειών.   Για να βγάλεις άκρη πόσες άδειες Microsoft Office χρειάζεσαι και ποιο πακέτο σε συμφέρει τους καλείς και σε ξετινάζουν κάνοντας ουσιαστικά την δουλειά της BSA αφού σε φακελώνουν πλήρως!   Όταν σου πούνε “μην ψάχνεις τώρα έναν έναν τους υπολογιστές – θα σου εγκαταστήσουμε ένα audit software που θα σου τα πει όλα” στείλ’τε τους στον διάολο.   Όλως τυχαίως πολλά από αυτά τα “χρήσιμα δωρεάν εργαλεία για να παρακολουθείς τι λογισμικά έχεις εγκατεστημένα στο δίκτυό σου” είναι και συνδεδεμένα με βάσεις δεδομένων μεγάλων εταιρειών λογισμικού!   Οι δικηγόροι είναι συνήθως άσχετοι αλλά τουλάχιστον (εκτός από μεγάλα δικηγορικά γραφεία που έχω τύχη να τα κάνουν πλακάκια με τους αντιπάλους επί πληρωμής!) διατηρούν εχεμύθεια.
Πάνω από όλα όμως πρέπει να το σκεφτείς μακροπρόθεσμα.   Έστω ότι κάνω ότι μου λένε σήμερα.   Αύριο, σε ένα μήνα, σε ένα χρόνο πως θα ξέρω ότι θα με θεωρούν ακόμα νόμιμο; (Κατά BSA.)   Θα πρέπει να ασχολούμαι μια ώρα την ημέρα με μηχανογραφικά θέματα αντί να τρέχω την επιχείρησή μου;   Να πληρώνω δικηγόρους να βγάλουν άκρη τώρα που η οικονομική κρίση με έχει φέρει στα όρια έτσι κι αλλιώς; 
Πηγή: Μόλις έλαβα γράμμα από την BSA. Τι να κάνω;