Καλοκαίρι, χαλάρωση, καιρός για λίγο διάβασμα. Ιστορίες από το παρελθόν, η ιστορία της Velti μέσα από τα αντίστοιχα δημοσιεύματα του 2012-2013, αλλά με την προσθήκη κάποιων νέων στοιχείων:


Το ζήτημα είναι πως η Globo δεν είναι η πρώτη εταιρεία τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια που τίναξε τα πάντα στον αέρα, αφήνοντας εκατομμύρια χρέη και εκκρεμή έργα. Είχε προηγηθεί πριν από μερικά χρόνια η Velti, η οποία ήταν εισηγμένη στο Nasdaq και πιο πριν στο ΑΙΜ του Λονδίνου.

Στην περίπτωση, της Velti, το πρόβλημα που υπήρξε ήταν ότι η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε σε ριψοκίνδυνες κινήσεις, έκανε προβλέψεις που δεν κατάφερε να τηρήσει και τελικώς η εταιρεία «έσπασε». Σημειωτέον πάντως πως οι δραστηριότητες της Velti στην Ελλάδα και τις γύρω περιοχές παρέμειναν στον έλεγχο ορισμένων εκ των αρχικών ιδρυτών της εταιρείας και η εταιρεία είχε αρχίσει σταδιακά να ανακάμπτει. Την κακή εικόνα επιβαρύνει και μία ακόμη πρόσφατη «κατάρρευση» ελληνικής εταιρείας, αυτής της airfasttickets.com, η οποία κινείτο μεν στον χώρο των κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων, αλλά χαρακτηριζόταν και αυτή ως εταιρεία τεχνολογίας λόγω ότι δραστηριοποιείτο αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου, έχοντας επεκταθεί διεθνώς μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Η ιστορία της Velti μοιάζει με… παραμύθι. Το οποίο όμως είχε άσχημο τέλος…  

Το 2000 περίπου ο  Αλέξανδρος Μούκας μαζί με τον Χρήστο Κασκαβέλης αποφάσισαν να ιδρύσουν μια ελληνική εταιρεία mobile marketing. Ούτε και οι ίδιοι θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι θα έφτανε κάποια στιγμή που το δημιούργημά τους θα περνούσε το κατώφλι του Nasdaq, με κεφαλαιοποίηση που θα ξεπερνούσε το 1 δισ. δολάρια και με ανθρώπινο δυναμικό άνω των 1.000 ατόμων.

VELTI-nasdaq
2 Μαρτίου 2011 ο Αλέξανδρος Μούκας χτυπούσε το καμπανάκι έναρξης της συνεδρίασης στον Nasdaq, γιορτάζοντας την εισαγωγή της Velti στον αμερικανικό δείκτη

Το 2012 εμφανιζόταν ως η κορυφαία εταιρεία του κλάδου στην αμερικανική κεφαλαιαγορά με έσοδα της τάξης των 189,2 εκατ. δολαρίων, και όχι άδικα καθώς για σειρά ετών σημείωνε αύξηση του τζίρου της, με ρυθμούς της τάξης του 50% ετησίως. Δυστυχώς όμως για την ελληνική εταιρεία, η οποία αποτέλεσε ένα από τα πιο γνωστά success stories των τελευταίων ετών, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα είχαν σχεδιάσει οι ιδρυτές της.

Ζημιές
Στο α’ εξάμηνο του 2013 η εταιρεία εμφάνισε ζημίες 286,65 εκατ. δολαρίων, κάθετη πτώση των εσόδων κατά 35% περίπου (72,2 εκατ. από 110,48 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2012), γεγονός το οποίο αποτυπώθηκε και στο ταμπλό του Nasdaq με την κεφαλαιοποίηση να υποχωρεί στα επίπεδα των… 24 εκατ. δολαρίων και την μετοχή στα 26 σεντς από περίπου 20 δολάρια τον Ιούλιο του 2011.

Οι εξελίξεις σκόρπισαν απογοήτευση στους μετόχους, αρκετοί εκ των οποίων ακολούθησαν τη νομική οδό κατηγορώντας τη διοίκηση της για παραποίηση οικονομικών στοιχείων κατά την εισαγωγή στο Nasdaq και για λανθασμένες προβλέψεις σχετικά με τα μελλοντικά μεγέθη. Μέσα στο 2013 η μία αγωγή διαδέχεται την άλλη από δικηγορικά γραφεία των ΗΠΑ που εκπροσωπούν επενδυτές της Velti, μεταξύ των οποίων αναφέρονται τα Pomerantz Grossman Hufford Dahlstrom & Gross LLP, Todd M. Garber, Scott+Scott Howard, G. Smith, Hagens Berman Sobol Shapiro LLP, Bronstein Gewirtz & Grossman LLP, Holzer Holzer & Fistel LLP, Glancy Binkow & Goldberg LLP και Levi & Korsinsky κλπ.

Στις αγωγές αυτές οι ενάγοντες κατηγορούν τη διοίκηση της Velti ότι δεν ενημέρωσε κατάλληλα/ ή διαστρέβλωσε γεγονότα που έχουν σχέση με τη δυνατότητα είσπραξης συγκεκριμένων απαιτήσεων από διάφορους πελάτες της -οι οποίες μάλιστα είχαν υπερεκτιμηθεί- ότι δεν υπήρχε επαρκής εσωτερικός και λογιστικός έλεγχος, οπότε οι λογιστικές καταστάσεις από την εισαγωγή της εταιρείας στο Nasdaq τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι σήμερα ήταν εσφαλμένες και… παραπλανητικές. Αφορμή για το τσουνάμι των αγωγών προκάλεσε η απόφαση της εταιρείας, στο πλαίσιο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου 2013 ότι προχωρά σε διαγραφές απαιτήσεων ύψους 110,7 εκατ. δολαρίων, προσθέτοντας παράλληλα ότι συνεχίζει τη σημαντική αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της.

Η Velti προχώρησε σε κινήσεις διαφοροποίησης από τις δραστηριότητες στον τομέα της πληροφορικής σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Κύπρο -αγορές που της δημιούργησαν τα μεγαλύτερα προβλήματα σε ό,τι έχει σχέση με τις απαιτήσεις- συρρίκνωσε το προσωπικό της, ενώ προχώρησε στην αλλαγή της οικονομικής διεύθυνσης, προσλαμβάνοντας των Jeff Ross, πρώην CFO της Sybase Inc.

velti-nasdaq-alex-moukas-celebr

To 2012-2013 προχώρησε στην καθολική αναδιοργάνωση της παρουσίας της στην Ελλάδα, μεταβιβάζοντας μέρος της δραστηριότητάς της στην εταιρεία VCI, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο 75 στελεχών της Velti στην ελληνική αγορά αντί 23,5 εκατ. δολαρίων (περί τα 18,5 εκατ. ευρώ).

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που δημιουργήθηκε ήταν η αποχώρηση  του γενικού εκτελεστικού διευθυντή και συνιδρυτή της Χρήστου Κασκαβέλη …Θυμίζουμε ότι μέσω της εισαγωγής της στο Nasdaq, η Velti κατάφερε να συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 150 εκατ. δολαρίων. Με τα χρήματα αυτά, η εταιρεία προχώρησε σε εξαγορές με τιμήματα που οι ειδικοί δεν τα θεώρησαν και μεγάλες… ευκαιρίες.

velti_india_sale

Για παράδειγμα, απέκτησε τη Moblix αντί 50 εκατ. δολαρίων, τη μεγαλύτερη εταιρεία marketing μέσω κινητής τηλεφωνίας της Μεγάλης Βρετανίας Mobile Interactive Group αντί 60 εκατ., τη μεγαλύτερη εταιρεία διαφήμισης μέσω κινητών υπηρεσιών στην Κίνα, CASEE, με 6 εκατ. δολάρια, την ινδική Air2Web με 19 εκατ. δολάρια, ενώ τα νέα της γραφεία στο Σαν Φρανσίσκο της κόστισαν περίπου 3 εκατ. δολάρια… Τα εγκαίνια των πολυτελών γραφείων συνολικής έκτασης 36.000 τ.μ. έγιναν με ένα φανταχτερό πάρτι τον Ιούνιο του 2012… Βέβαια, μέσω και άλλων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου όλο αυτό το διάστημα εκτιμάται ότι τα αντληθέντα κεφάλαια για τη Velti ξεπέρασαν τα 300 εκατ. δολάρια.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΟΥΚΑΣ:  Πολυεθνικές ανανέωσαν την ψήφο εμπιστοσύνης

velti_alex_moukasΗ διοίκηση της Velti απέδωσε τα κακά αποτελέσματα του 2013 στην άσχημη πορεία στα Βαλκάνια που την οδήγησαν και στην πώληση των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, καθώς και η προς το χειρότερο μεταβολή των όρων αποπληρωμής των συμβολαίων αλλά και η επιβράδυνση της απεικόνισης των θετικών αποτελεσμάτων από τα πρόσφατα συμβόλαια της εταιρείας.
Στην προσπάθειά του να πείσει τους επενδυτές ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, ο Αλέξανδρος Μούκας ανέφερε τον Αύγουστο 2013, ότι «κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο απεμπλέκοντας τη Velti από δραστηριότητες που αποτέλεσαν τη ρίζα του… κακού, εστιάζοντας αντ’ αυτού σε βασικές γεωγραφικές περιοχές όπως η Δυτική Ευρώπη, η Βόρεια Αμερική, η Ινδία και η Κίνα. Το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται πλέον στη δημιουργία και την εκτέλεση άκρως αποτελεσματικών προωθητικών ενεργειών για τους πελάτες μας.  (Ακόμη και το 2017 με δημοσιεύματα η Velti θεωρείτε από τους κύριους επενδυτές της χώρας μας στην Ινδία με τις εταιρίες : Velti Services India Pvt Ltd. Veltis Greek Shareholders Νο20 και HT Mobile Solutions Ltd, Veltis Greek Shareholders Νο9)

Αυτοί μας έχουν εμπιστευθεί με ποσοστό σταθερής συνεργασίας άνω του 95%, ενώ συνεχίζουμε να υπογράφουμε σημαντικές συμβάσεις με νέους πελάτες. Προχωράμε στο δεύτερο εξάμηνο, ως πιο πειθαρχημένη, εστιασμένη επιχείρηση που εξακολουθεί να κατέχει ηγετική θέση στο mobile marketing.». Μάλιστα, υπογράμμισε την ανανέωση συμφωνιών με κολοσσούς, μεταξύ των οποίων είναι οι Vodafone, Nokia, Coca-Cola, Toyota και China Unicom.

(Πηγή:  ΕΘΝΟΣ  10/2013)


Αντιμέτωπη με οργισμένους επενδυτές και μηνύσεις, η εταιρεία-ηγέτης στην αγορά του mobile marketing επιχειρεί να ξεπεράσει την κρίση που διανύει

Πολύ συχνά συμβαίνει οι επιχειρηματίες να μαγεύονται από τον κόσμο των χρηματιστηριακών αγορών. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η υπερπροσφορά κεφαλαίων από τραπεζικά ιδρύματα και επενδυτικά funds δεν θα μπορούσε να κάνει ευκολότερη τη δουλειά τους. Υπάρχει, όμως, και η άλλη όψη του νομίσματος, η οποία μπορεί να γίνει πολύ δυσάρεστη, από τη στιγμή που μια εταιρεία απογοητεύει αγορές και επενδυτές.

Αυτήν την άσχημη πλευρά του επιχειρείν και των χρηματιστηρίων βίωσε τους τελευταίους μήνες του 2013 η Velti, η ελληνικών συμφερόντων εισηγμένη στο Nasdaq εταιρεία που μέχρι πρότινος αποτελούσε ένα από τα πιο λαμπρά success stories στην άκρως ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά του mobile marketing. Το start-up των Αλέξανδρου Μούκα και Χρήστου Κασκαβέλη έγινε η πρώτη ελληνική εταιρεία που εισήγαγε τις μετοχές της στο λονδρέζικο ΑΙΜ και στη συνέχεια στο Nasdaq, αντλώντας συνολικά κεφάλαια 300 εκατ. δολ.

Με διαδοχικές εξαγορές ύψους 144 εκατ. ευρώ, που έφτασαν τη Velti μέχρι την Κίνα και την Ινδία, και προϊόντα που απευθύνονται σε περισσότερους από 4,3 δισεκατομμύρια χρήστες της κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως, ο τζίρος της εταιρείας έφτασε πέρυσι στα 270 εκατ. δολ.

Ανατροπή
Ωστόσο, στις αρχές του 2013 η αγορά και οι μέτοχοι της εταιρείας βρέθηκαν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Στο πρώτο τρίμηνο η Velti ανακοίνωσε μειωμένες πωλήσεις κατά 21% (στα 41 εκατ. δολάρια) και καθαρές ζημίες 157 εκατ. δολαρίων, από μόλις 8,8 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

Παρά το γεγονός ότι η εκτίναξη των ζημιών οφειλόταν στη διαγραφή υπεραξιών και άυλων περιουσιακών στοιχείων συνολικού ύψους 113 εκατ. δολαρίων και ότι οι προσαρμοσμένες καθαρές ζημίες του πρώτου τριμήνου του 2013 ήταν 18,1 εκατ. δολάρια (από 1,1 εκατ. δολάρια το ίδιο διάστημα του 2012), το σοκ έγινε ακόμα μεγαλύτερο για τους επενδυτές. Η εταιρεία αναθεώρησε τις προβλέψεις των πωλήσεων για το 2013 και από τα 400 εκατ. δολάρια που ήταν ο αρχικός στόχος, έδωσε guidance για τζίρο 255 έως 280 εκατ. δολάρια.

velti-logo-mobile

Η συνέχεια δεν ήταν ενθαρρυντική. Το δεύτερο τρίμηνο καταγράφηκε πτώση εσόδων κατά 47% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2012 και οι ζημίες εκτοξεύθηκαν στα 130 εκατ. δολάρια (από ζημίες 17,7 εκατ. δολαρίων το β΄ τρίμηνο του 2012). Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων συνοδεύτηκε από ένα πρωτοφανές sell off για τη μετοχή, που υποχώρησε κατά 66% μέσα σε μία ημέρα.

Ήταν η κατάληξη μιας ελεύθερης πτώσης για τον τίτλο που σε δύο χρόνια έχει χάσει το 98% της αξίας του. Από τα ιστορικά υψηλά των 20 δολαρίων τον Ιούλιο του 2011, πλέον βρίσκεται σε διαπραγμάτευση στα 0,36 δολάρια.

Διαβεβαιώσεις

Η διοίκηση της εταιρείας όλο αυτό το διάστημα εμφανίζεται καθησυχαστική. Ο Αλέξανδρος Μούκας, CEO της εταιρείας, ανέφερε πως «κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο, απεμπλέκοντας τη Velti από δραστηριότητες που αποτέλεσαν τη ρίζα του κακού (σ.σ.: η Velti διαφοροποιήθηκε από τις δραστηριότητες στον τομέα της πληροφορικής σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Κύπρο, οι οποίες πέρασαν στην εταιρεία VCI, που ίδρυσαν πρώην στελέχη της), εστιάζοντας σε Δυτική Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Ινδία και Κίνα.Προχωράμε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους ως πιο πειθαρχημένη, εστιασμένη επιχείρηση, που εξακολουθεί να κατέχει ηγετική θέση στο mobile marketing.

Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δίνουμε αξία στους πελάτες και τους μετόχους μας και με τις δράσεις μας η Velti να βάλει τις βάσεις για να γίνει κερδοφόρα και με σημαντική ρευστότητα το 2014».Μέχρι στιγμής, πάντως, τα άκρως επικριτικά δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο για το πώς η Velti έχασε 130 εκατ. δολάρια (από τα 150 εκατ. δολάρια που συγκέντρωσε κατά την προ διετίας δημόσια εγγραφή) και οι μηνύσεις από οργισμένους μετόχους που κατηγορούν τη διοίκηση για ανεπαρκή πληροφόρηση δεν φάνηκε να βοηθούν την εταιρεία, η οποία τώρα αγωνίζεται μέσω ενός εκτεταμένου πλάνου αναδιάρθρωσης να ορθοποδήσει.

velti-stats

«Βροχή» δημόσιων έργων και επιδοτήσεων: «Απαρνείται» την ελληνική ταυτότητα, αλλά έχει κερδίσει σημαντικές αναθέσεις

Με έδρα την Ιρλανδία και βάση στο Σαν Φρανσίσκο (τα πολυτελή της γραφεία φημολογείται ότι κόστισαν 3 εκατ. δολάρια), η Velti εδώ και καιρό έχει επιδιώξει να «υποβιβάσει» την καταγωγή της, λόγω και των επιπτώσεων που πολλές εγχώριες εταιρείες υφίστανται λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα. Αυτό, όμως, δεν την εμποδίζει να αναλαμβάνει σημαντικά δημόσια έργα. Μέρος του επενδυτικού πλάνου της Velti χρηματοδοτείται με κρατικές επιχορηγήσεις και ήδη στο τέλος του 2012 εγκρίθηκε κονδύλι 4,8 εκατ. ευρώ ως πρώτη δόση. Επίσης, έχει αναλάβει (μέσω κοινοπραξιών) έργα μεταξύ των οποίων sites για δήμους (όπως του Μεσολογγίου, της Ανδρίτσαινας και του δήμου Πηνειού), το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Αρχαιολογικού Κτηματολογίου», έργα για συνδέσμους, όπως των Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, το site του ΟΔΔΥ (εποπτεύεται από το ΥΠΟΙΚ) κ.ά. Πληροφορίες θέλουν, πάλι μέσω κοινοπραξίας, να βρίσκεται στην τελική φάση για μεγάλο έργο του υπουργείου Υγείας.

Αποχωρήσεις
Το σημαντικότερο, ίσως, πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Velti, σύμφωνα με τους αναλυτές, αφορά την είσπραξη των οφειλομένων από τους πελάτες της, αυτό που στο εξωτερικό ονομάζεται DSO (Days΄Sales Outstanding). Είναι ο μέσος χρόνος που απαιτείται για την είσπραξη των απαιτήσεων, ο οποίος, στην περίπτωση της Velti, κρίνεται από την αγορά ως εξαιρετικά μεγάλος, με άμεση αρνητική επίδραση στη ρευστότητά της. Το management τώρα καλείται να βελτιώσει τους όρους αποπληρωμής των συμβολαίων και να το πράξει γρήγορα, ώστε αυτό να αρχίσει να απεικονίζεται στα αποτελέσματά της.  Παράλληλα, καλείται, έπειτα από προτροπές συμβούλων, να εφαρμόσει θεραπείες-σοκ. Έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των εργαζομένων, ενώ αποφασίστηκε η πώληση της θυγατρικής Mobclix, η οποία είχε αποκτηθεί έναντι 50 εκατ. δολαρίων. Όχι άσχετα με τις τελευταίες εξελίξεις, ήδη αποχώρησαν από την εταιρεία ο COO και εκ των ιδρυτών της, Χρήστος Κασκαβέλης, καθώς και ο Chief Revenue Officer, Harry Patz.

(Πηγή: Αναδημοσίευση από το «ΚΕΦΑΛΑΙΟ» της 5ης Οκτωβρίου 2013  aπό τον Νίκο Χρυσικόπουλο)


Velti: Αίτηση πτώχευσης στις ΗΠΑ- To τέλος του πάρτι

Αίτηση προστασίας από τους πιστωτές για τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ υπέβαλε η Velti, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Η αίτηση έγινε στο Delaware στο πλαίσιο του άρθρου 11 του πτωχευτικού κώδικα.Για τις δραστηριότητες σε Μεγ. Βρετανία, Ελλάδα, Ινδία, Κίνα, Βραζιλία, Ρωσία και Εμιράτα δεν ζητήθηκε προστασία.
Στόχος της κίνησης είναι να προχωρήσει η πώληση assets του ομίλου στις ΗΠΑ.Την περασμένη εβδομάδα, το Newmoney, έχοντας διαβλέψει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Velti, είχε παρουσιάσει το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου στην πάλαι ποτέ πολλά υποσχόμενη εταιρεία λογισμικού. Στο δημοσιεύμά μας, αναφερόταν συγκεκριμένα:»Υπάρχει μια κινεζική παροιμία η οποία σοφά περιγράφει δύο στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς που μπορεί να οδηγήσουν στον όλεθρο. «Οι καλοί στρατηγοί δεν είναι ποτέ παρορμητικοί, οι καλοί ηγέτες δεν είναι ποτέ αλαζόνες».Και αν η Ιστορία έχει να μας διδάξει πολλά παραδείγματα αλαζονικής συμπεριφοράς που έπληξαν το κύρος και την αξιοπιστία μεγάλων προσωπικοτήτων, ο σύγχρονος καπιταλισμός έχει να επιδείξει ουκ ολίγες επιχειρήσεις που λόγω έπαρσης και υπεροψίας έχασαν το μέτρο, χάνοντας συγχρόνως και τη γη κάτω από τα πόδια τους.
velti-alex-moukas-nasdaq
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει από τις αρχές του χρόνου στη Velti.
H ελληνική εταιρεία λογισμικού, η οποία φούσκωσε με προσδοκίες πριν από δύο χρόνια τους επενδυτές στον Nasdaq, αντλώντας περίπου 300 εκατ. δολάρια, σήμερα αγωνίζεται να πληρώσει μισθούς και υποχρεώσεις, αλλά και να εισπράξει απαιτήσεις εκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες.
To δυσκολότερο όμως είναι να υπηρετήσει το βάθρο στο οποίο είχε τοποθετηθεί και να πείσει τους μετόχους ότι δεν τους εξαπάτησε.
Οι μαζικές αγωγές μεγάλων δικηγορικών γραφείων της Αμερικής από τον περασμένο Αύγουστο εναντίον της διοίκησης και των ιδρυτών της εταιρείας, κυρίων Αλέξανδρου Μούκα, Μενέλαου Σκουλούδη και Χρήστου Κασκαβέλη, έχουν αλλάξει δραματικά το κλίμα για το δακτυλοδεικτούμενο δημιούργημα της νέας τεχνολογίας και βάζουν στο κάδρο νέα δεδομένα.
Το χειρότερο είναι ότι προστίθενται ως κορυφή στο παγόβουνο της μεγάλης πτώσης όχι μόνο της μετοχής που έχει φτάσει να διαπραγματεύεται στα 0,26 σεντς, όταν πριν από δύο χρόνια ήταν στα 20 δολάρια, αλλά και των οδυνηρών οικονομικών αποτελεσμάτων που αποτυπώνουν μια ζοφερή πραγματικότητα στις δραστηριότητες της διεθνούς εταιρείας.
Πλούσιοι μέτοχοι, φτωχή εταιρεία
Η εκτίναξη των ζημιών στα 278 εκατ. δολάρια το α’ εξάμηνο και η μείωση σχεδόν κατά 50% στα έσοδα προκαλούν σοκ στους επενδυτές που μετρούν μεγάλες απώλειες από την κατάρρευση της μετοχής.
Τι άλλαξε όμως τόσο δραματικά και η εταιρεία-πρότυπο των υπηρεσιών mobile marketing έγινε πέτρα του σκανδάλου;
Είναι τόσο μεγάλος ο όγκος των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και την Κύπρο που την αναγκάζουν να κάνει πρόβλεψη για διαγραφή επισφαλειών από πελάτες συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ;
Ποια μεγάλα πολιτικά και επιχειρηματικά τζάκια στην Ελλάδα αλλά και ποιοι τραπεζίτες επωφελήθηκαν από τη ραγδαία άνοδό της, αποκομίζοντας τεράστια ποσά από τα χρηματιστήρια χάρη στο ελκυστικό success story των τριών golden boys;
Ίσως είναι πολύ νωρίς για να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα αν και στην αγορά οι φήμες οργιάζουν.
Υπάρχουν ωστόσο μερικά στοιχεία και συμπεριφορές που όχι μόνο επιβεβαιώνουν την αλαζονεία της διοίκησης, αλλά αποτυπώνουν και έναν φρενήρη ρυθμό σπατάλης, τον οποίο όσοι παρακολουθούν καιρό την εταιρεία θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της εικόνας που είχαν εξαρχής φιλοτεχνήσει πολύ μεθοδικά τα στελέχη της στη διεθνή αγορά.
Οι φωτογραφίες από τα κοσμοπολίτικα πάρτι σε μέρη όπως οι Κάννες και τον Σαν Φρανσίσκο, τα events γευσιγνωσίας ουίσκι και οίνου στη Νάπα της Καλιφόρνιας με τα φημισμένα κρασιά, oι εκδρομές με ελικόπτερο πάνω από το Γκραν Κάνιον στην Αριζόνα, αλλά και τα διοικητικά συμβούλια στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης, μαζί με τα ακριβά δώρα σε συνεργάτες είναι μερικά μόνο από τα πολλά επεισόδια της πολυτελούς συμπεριφοράς της Velti.
Μινιμαλιστική χλιδή έχει να επιδείξει η εταιρεία και στα κεντρικά της γραφεία στο Σαν Φρανσίσκο. Οσοι τα έχουν επισκεφτεί μιλούν για ένα χώρο state of the art, σύμβολο ευημερίας και υψηλής αισθητικής με άπλετη θέα προς τη θάλασσα.
Εξίσου εντυπωσιακά ήταν πάντα και τα περίπτερα της εταιρείας στις διεθνείς εκθέσεις τεχνολογίας στο εξωτερικό.  Μεγάλες επιφάνειες με τεράστιο κόστος και καλλίγραμμες γυναικείες παρουσίες μαγνήτιζαν το βλέμμα, όταν άλλες μεγαλύτερες και πλέον καταξιωμένες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας επέλεγαν μικρότερα και λιγότερο εντυπωσιακά περίπτερα!
velti-ekthesi
Όσο κοσμοπολίτικος ήταν ο αέρας που ενέπνεε το μάνατζμεντ της εταιρείας στο εξωτερικό άλλο τόσο -προσαρμοσμένος στα ελληνικά δεδομένα αντίστοιχα- χλιδάτος είναι και ο τρόπος ζωής των μάνατζέρ της στην Ελλάδα.
Πολυτελή αυτοκίνητα και σπίτια, γάμοι και βαφτίσεις στο «Ekali club», στο «Ιsland» και στο Κτήμα Νάσιουτζικ, αλλά και πλουσιoπάροχες διακοπές σε ελληνικά νησιά και ξενοδοχεία για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο για μια έπαυλη στη Φιλοθέη που μισθώνει μέλος της διοίκησης, εκ των τριών συνιδρυτών, προκειμένου να στεγάσει την πενταμελή οικογένειά του, το κόστος φημολογείται ότι φτάνει μηνιαίως στα 8.000 ευρώ, ενώ η βάφτιση του γιου άλλου συνιδρυτού, ο οποίος αποχώρησε προ μηνών από την εταιρεία, τον Ιούλιο του 2007 στο «Ιsland», κόστισε 40.000 ευρώ και ήταν μια ευγενική χορηγία της Velti!
Ζητήματα φαίνεται να υπάρχουν και στο πεδίο των εξαγορών, όπου η εταιρεία υπολογίζεται να έχει επενδύσει σχεδόν 150 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας την παρουσία της στις μεγάλες αγορές της Βρετανίας, της Κίνας και της Αμερικής.
Μόνο για την εξαγορά της ΜΙG, μιας βρετανικής εταιρείας που ανήκε σε στενό συγγενή του προέδρου του Δ.Σ. (!), λέγεται ότι η Velti πλήρωσε 60 εκατ. λίρες, τίμημα που κατά τους ιθύνοντες κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό!
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το χρήμα έρρεε πάντα άφθονο, στις καθημερινές εταιρικές υποχρεώσεις της, η Velti επέλεγε συνειδητά τις καθυστερήσεις.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για χρόνια αμέλεια ως προς την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ, ενώ πάγια τακτική ήταν και η καθυστέρηση πληρωμών στην Εφορία και στους προμηθευτές της.
Οι μπίζνες στην Ελλάδα
Πριν από έναν χρόνο ο κ. Μούκας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και προσωπικός φίλος και κουμπάρος του κ. Κώστα Μπακογιάννη (αμφότεροι με αμερικανική παιδεία, ο ένας απόφοιτος του MIT και ο άλλος του Χάρβαρντ), ανακοίνωσε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την απόφαση για απόσχιση από τη μητρική εταιρεία των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, στην Κύπρο και τα Βαλκάνια.
Στόχος της Velti ήταν να ξεφορτωθεί τις μπίζνες στον τομέα της πληροφορικής, οι οποίες αλλοίωναν την αστραφτερή και μέχρι πρότινος ατσαλάκωτη εικόνα της στην πιο αμφιλεγόμενη κεφαλαιαγορά του πλανήτη.
Οι δραστηριότητες αυτές πέρασαν στην εταιρεία Velti Center For Innovation (VCI) που ίδρυσαν πρώην στελέχη της, όμως, για λόγους που δεν είναι γνωστοί, φημολογείται ότι η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί.
Οσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις αλλά και τη σοβαρή κρίση που σοβεί στην εταιρεία τον τελευταίο χρόνο υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές δρομολογήθηκαν προκειμένου η δραστηριότητα στην Ελλάδα να μην επηρεάζει το προφίλ της διεθνούς εταιρείας και να μην αποτελέσει εμπόδιο στην προσέλκυση νέων επενδυτών.
Στην ελληνική αγορά η VCI έχει συνάψει σημαντικές συμβάσεις με το Δημόσιο (έργα στον χώρο της τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη Βουλή, ανάπτυξη ιστοσελίδων κ.ά.), με τις πλάτες της Velti, όπως λένε πρώην στελέχη της.
Ενώ λοιπόν η εταιρεία προσπαθεί να βγάλει από το τοπίο την Ελλάδα στο εξωτερικό, την ίδια στιγμή τα στελέχη της ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στο πολιτικό σύστημα ώστε να εκταμιευτεί η τελευταία δόση του επενδυτικού προγράμματος από τον αναπτυξιακό νόμο, με την οποία θα εισπράξουν 4,6 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πρόσφατα η αρμόδια γνωμοδοτική επιτροπή του υπουργείου Ανάπτυξης, στην οποία στέλνονται οι φάκελοι των επιχειρήσεων που έχουν υπαχθεί στον επενδυτικό νόμο προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των πόρων, πήρε θετική απόφαση για την πληρωμή, μολονότι εκφράστηκαν επιφυλάξεις από μέλη για την πορεία της εταιρείας.
Σε μια συγκυρία όπου ο κυκλώνας των προβλημάτων που ταλανίζουν την εταιρεία παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η είσπραξη του συγκεκριμένου ποσού θεωρείται σημαντική ένεση ρευστότητας για εκείνη.
Αυτό εξηγεί εν μέρει και τις απειλές που εκτοξεύτηκαν στην κυβέρνηση για φυγή της Velti από την Ελλάδα έαν δεν καταβληθεί η χρηματοδότηση.
Στην πραγματικότητα, η εταιρεία λογισμικού που έχει απαρνηθεί τις ελληνικές της ρίζες εμφανίζεται πλήρως εξαρτημένη από τις επιδοτήσεις στις οποίες στηριζόταν συστηματικά τα τελευταία χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Velti έχει χρηματοδοτηθεί για επενδυτικό πρόγραμμα από τον αναπτυξιακό νόμο με το ποσό των 9,6 εκατ. ευρώ από τα οποία πέρσι εισέπραξε τα μισά.
Το 2011 εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η επιδότηση και νέου επενδυτικού προγράμματος συνολικού ύψους περίπου 4,5 εκατ. ευρώ από τα οποία ήδη έχει εισπράξει 1 εκατ. ευρώ.
Ανάλογη πορεία είχε πριν από λίγα χρόνια και η VCI.

Η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας ξεκίνησε ως θερμοκοιτίδα και σήμερα έχει μετατραπεί στον εμπορικό βραχίονα της αμερικανικής εταιρείας στον τομέα της πληροφορικής, συνάπτοντας συμβάσεις με το Δημόσιο και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Της Μαριάνας Τζάννε 11/2013 newmoney.gr  

velti-twitter-account
Τελευταία δραστηριότητα 2018 στο Twitter Account της εταιρίας

ΕΟΤ: Έδωσε έργο 427 χιλ. ευρώ στην υπό πτώχευση Velti

Προβληματισμό και ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση του ΕΟΤ να αναθέσει στην εταιρεία τηλεπικοινωνιακών εφαρμογών Velti, η οποία από το Νοέμβριο βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης ζητώντας την προστασία του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα, έργο ύψους 427.613 ευρώ για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη διαδικτυακής πύλης.

Η ανάθεση στην ένωση εταιρειών iKnowHow, Velti και Digital Rum, η οποία έγινε κατόπιν διεθνούς δημόσιου ανοιχτού διαγωνισμού και την οποία υπογράφει ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς, έγινε στις 19 Δεκεμβρίου 2013 και βρίσκεται αναρτημένη στη Διαύγεια.

Το έργο αφορά στο «Σχεδιασμό και ανάπτυξη της Πύλης, προμήθεια εξοπλισμού, ανάπτυξη εφαρμογών και ψηφιακών διαδρομών και πολυμεσική ολοκλήρωση τουριστικών εμπειριών» της Πράξης «ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ». Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 735.300 ευρώ, μειώθηκε ωστόσο στις 427.613 ευρώ.

Η Velti ιδρύθηκε το 2000 με σκοπό την ανάπτυξη, ολοκλήρωση και παροχή λύσεων ηλεκτρονικού επιχειρείν (e-business). Το 2011 πέρασε το «κατώφλι» του Nasdaq με την τιμή της μετοχής της να αγγίζει τα 20 δολάρια.

Στο χαρτοφυλάκιο των πελατών της βρίσκονταν ηχηρά ονόματα όπως η American Express, η Ford, η AT&T, η Panasonic, η Vodafone, η Orange, η Coca Cola και η Toyota.

Η πορεία της εταιρείας όμως ήταν κατηφορική το 2013, έχοντας υποστεί σημαντικές απώλειες από τις δραστηριότητες της στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι ζημίες αυξήθηκαν, ενώ τα έσοδα υπέστησαν το δεύτερο τρίμηνο του έτους καθίζηση κατά 47% (στα 31,2 εκατ. δολ.).

Τον Οκτώβριο μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Capital.gr, η εταιρεία είχε καταθέσει αίτημα χρηματοδότησης από κεφάλαια του αναπτυξιακού νόμου, ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Τον περασμένο Νοέμβριο η Velti καταθέτει αίτηση προστασίας από τους πιστωτές για τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ. Η αίτηση έγινε στο Delaware στο πλαίσιο του άρθρου 11 του πτωχευτικού κώδικα. Για τις δραστηριότητες σε Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα, Ινδία, Κίνα, Βραζιλία, Ρωσία και Εμιράτα δεν ζητήθηκε προστασία. Στόχος της κίνησης ήταν να προχωρήσει η πώληση assets του ομίλου στις ΗΠΑ.

Τον ίδιο μήνα, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της εταιρίας, πραγματοποιήθηκε μεταφορά όλων των δραστηριοτήτων σε Ελλάδα και Βαλκάνια στην θυγατρική VCI, ενώ έγιναν σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας.

Πηγή: Capital.gr  9-1-2014
VELTI-Instagram
Πρόσφατη 2018 Εικόνα από τον Instagram λογαριασμό της Velti

Η Globo, η Velti και οι επιδοτήσεις

H Velti και η Globo (έδω όλη η ιστορία της) είναι δύο εταιρίες που έχουν αρκετά κοινά. Μεταξύ άλλων, εισήχθησαν σε ξένα χρηματιστήρια ενώ στην πορεία αποκαλύφθηκε πως «φούσκωναν» τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Το θέμα των επιδοτήσεων.

Oι εταιρείες λογισμικού Velti και Globo, που εμφανίζονταν για χρόνια ως πρωταθλητές εξαγωγών ελληνικής τεχνολογίας, είχαν την ίδια τύχη: Εισήχθησαν σε ξένα χρηματιστήρια (η Velti στο Nasdaq, η Globo στην ΑΙΜ του Λονδίνου) και στην πορεία αποκαλύφθηκε πως τα οικονομικά τους αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που παρουσίαζαν.

Στη Velti έχει απομείνει μόνο ο ελληνικός βραχίονας, με προβλήματα επιβίωσης καθώς το 2014 παρουσίασε έσοδα περί τα 11 εκατ. ευρώ (έναντι 31,9 εκατ. ευρώ το 2013) και ζημίες κοντά στα 26 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 5,4 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση).

Στον ελληνικό βραχίονα της Globo (που είναι θυγατρική κατά 49% της εισηγμένης στο Λονδίνο και εδρεύουσας στη Βρετανία Globo Plc.) υποστηρίζουν πως θα μείνει ανέπαφη από τα προβλήματα της συγγενούς εταιρείας με την οποία είχε σχεδόν ίδια διοίκηση.

Οι δύο εταιρείες έχουν, όμως, και άλλα κοινά. Πάρτε για παράδειγμα μια επένδυση, ύψους 30 εκατ. ευρώ (για την οποία έλαβε επιδότηση 9 εκατ. ευρώ), που ολοκλήρωσε η Velti το 2013. Όποιος διαβάσει την απόφαση ολοκλήρωσης του επιδοτούμενου επενδυτικού σχεδίου θα μάθει πολλά.

Μαθαίνει, για παράδειγμα, πως η Globo είχε προμηθεύσει με υπηρεσίες, τεχνολογικό εξοπλισμό και λογισμικό αξίας σχεδόν πέντε εκατ. ευρώ τη Velti, δηλαδή το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ των περίπου 30 προμηθευτών που χρησιμοποίησε η τελευταία για να προχωρήσει την επένδυση.  Εξοπλισμό και υπηρεσίες αξίας περί το ένα εκατομμύριο ευρώ είχε προμηθεύσει στη Velti και η εταιρεία Virtual Trip, ενώ όλοι οι άλλοι προμηθευτές βρίσκονταν πολύ χαμηλότερα.

Εξαίρεση είχε αποτελέσει η ελληνική εταιρεία Digital Rum, η οποία είχε προμηθεύσει τη Velti με «SMS Platform» που είχε τιμολογηθεί 2,98 εκατ. ευρώ. Σημειώστε πως τα έσοδα της Digital Rum έφτασαν το 2013 στα 2,6 εκατ. ευρώ (πιθανώς εξαιτίας αυτού του συμβολαίου), για να υποχωρήσουν το 2014 στις 254.000 ευρώ, ενώ και οι δύο τελευταίες χρήσεις είναι ζημιογόνες.

Τόσο η Globo, όσο και η Velti είχαν αναλάβει και συνεχίζουν να αναλαμβάνουν έργα του ελληνικού δημοσίου.

Η Globo Technologies, στην οποία συμμετέχει η βρετανική Globo, έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια έργα άνω των 20 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ενώ ο όμιλος προωθεί δύο επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, συνολικού ύψους περί τα 6,5 εκατ. ευρώ.

Πηγή: euro2day.gr  Φώτης Κόλλιας   9/11/2015

 

VELTISolutions
Πρόσφατη 2017 Εικόνα του Web Site της εταιρίας

 

Τεράστιο πλήγμα από τα ελληνικά «κανόνια»

Συγκαταλέγονταν μεταξύ των «πρεσβευτών» του ελληνικού επιχειρείν, μέλη μιας φουρνιάς ελληνικών επιχειρήσεων που κατάφεραν να αποκτήσουν διεθνές βεληνεκές και να εισαχθούν στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης. Η ραγδαία άνοδός τους, αποτελούσε επί σειρά ετών σημείο αναφοράς σε επενδυτικό και επιχειρηματικό επίπεδο και συχνά αναφέρονταν ως πρότυπα εξωστρέφειας. Όσο γρήγορα, όμως, βρέθηκαν στην κορυφή, με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα βίωσαν την αποκαθήλωσή τους και μάλιστα με το χειρότερο δυνατό τρόπο, λόγω των κατηγοριών για σοβαρά οικονομικά παραπτώματα και λογιστικές ατασθαλίες.

Οι περιπτώσεις των Velti και πιο πρόσφατα της Globo και ο αρνητικός αντίκτυπος από την κατάρρευσή τους προκάλεσαν τεράστια ζημία στην εικόνα των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Και αυτό διότι, σε αντίθεση με το πτωχευμένο και δυσλειτουργικό ελληνικό κράτος, πολλοί εγχώριοι όμιλοι επιχειρηματίες και ελληνικής καταγωγής στελέχη σε πολλούς κλάδους διατηρούσαν ανέπαφη την εξαιρετική τους φήμη. Πλέον, αποτελεί κοινό τόπο στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται στην επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα η ζημία που έχει υποστεί η έννοια του Greek entrepreneurship από τα διεθνή οικονομικά αυτά σκάνδαλα.

Πολύ περισσότερο, στον τεχνολογικό κλάδο Έλληνες IT providers κάνουν λόγο για «στίγμα» που θα συνοδεύουν τον κλάδο για καιρό. Αλλά και σε επίπεδο εξασφάλισης χρηματοδότησης για νέες επιχειρήσεις, για start-ups και γενικότερα για το επιχειρείν που ασφυκτιά εντός συνόρων, το πλήγμα στην αξιοπιστία ήταν βαρύ. Η χρηματοδότηση νέων ελληνικών εταιρειών από το εξωτερικό, σαφέστατα έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολη, πέρα των όποιων άλλων λόγων που μέχρι σήμερα υφίσταντο λόγω country risk.

Όπως, πάντως, αναφέρουν στελέχη της αγοράς, μετά την πτώχευση της Velti, την κατάρρευση της Globo, το «κανόνι» τις airfasttickets και τώρα τα σενάρια για την Internetq, τα χτυπήματα πέρα από διαδοχικά, δείχνουν και να συνδέονται. Η Velti ήταν η πρώτη που άνοιξε την αγορά του mobile marketing και για άλλες ελληνικές επιχειρήσεις, όχι γιατί ήταν η πρώτη, αλλά διότι πέτυχε τα περισσότερα. Το start-up των Αλέξανδρου Μούκα και Χρήστου Κασκαβέλη έγινε η πρώτη ελληνική εταιρεία που εισήγαγε τις μετοχές της στο λονδρέζικο ΑΙΜ και στη συνέχεια στο Nasdaq, αντλώντας συνολικά κεφάλαια άνω των 300 εκατ. δολαρίων. Με διαδοχικές εξαγορές, η Velti έφθασε να έχει παρουσία μέχρι την Κίνα και την Ινδία και τα προϊόντα της να απευθύνονται σε περισσότερους από 4,3 δισεκατομμύρια χρήστες της κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως. Με έδρα την Ιρλανδία και βάση στο Σαν Φρανσίσκο, ο τζίρος της το 2012 είχε φθάσει στα 270 εκατ. δολ. Ωστόσο, από τις αρχές του 2013 ξεκίνησαν τα προβλήματα, με την εταιρεία να ανακοινώνει μειωμένες πωλήσεις και, κυρίως, τεράστιες ζημιές.

Σε μία περίοδο που η Ελλάδα χρεοκοπεί και επίσημα και βρίσκεται καθημερινά στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, η Velti κάνει λόγο για διαγραφή επισφαλειών από πελάτες συνολικού ύψους 111 εκατ. δολαρίων. Αγορές και επενδυτές αναστατώνονται, η εταιρεία ανακοινώνει διαδοχικά εξαιρετικά αρνητικά τρίμηνα και  στα μέσα του 2013 η πτώση των εξόδων άγγιξε το 50%, οι ζημίες εκτοξεύθηκαν στα 280 εκατ. δολάρια. Οι μαζικές αγωγές από επενδυτές άρχισαν να πέφτουν βροχή, με τους επικεφαλής της Velti να αντιμετωπίζουν κατηγορίες πως απέτυχαν να αποκαλύψουν και/ή διαστρέβλωσαν τη δυσκολία της εταιρείας να εισπράξει συγκεκριμένες απαιτήσεις από πελάτες της, πως ορισμένες από τις απαιτήσεις αυτές δεν μπορούσαν να εισπραχθούν και, ως συνέπεια, τα έσοδα της εταιρείας και το ύψος των απαιτήσεων είχαν υπερεκτιμηθεί και ότι η εταιρεία στερούνταν ουσιαστικά επαρκούς εσωτερικού και λογιστικού ελέγχου. Η μετοχή που στο ταμπλό του Nasdaq είχε ξεπεράσει (τον Ιούλιο του 2011) τα 20 δολάρια, κατέρρεε σε μερικά σεντς έπειτα από ένα αλεπάλληλο sell off και, μοιραία, τον Νοέμβριο του 2013 κατατίθεται αίτηση πτώχευσης. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, αίσθηση, βέβαια είχε προκαλέσει η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να επιδοτήσει το επενδυτικό πρόγραμμα της ελληνικής συνδεδεμένης εταιρείας του ομίλου Velti, η οποία είχε λάβει πολλά και προσοδοφόρα συμβόλαια από δήμους ανά την Ελλάδα και υπουργεία…

Οι κοινοί ανάδοχοι

Τα συμβόλαια του Δημοσίου δεν είχαν αφήσει αδιάφορη ούτε τη Globo, την εταιρεία του Κωστή Παπαδημητρακόπουλου που βρέθηκε στο επίκεντρο έπειτα από κατηγορίες για συστηματική παραποίηση των οικονομικών της στοιχείων.

Η Globo Technologies που εδρεύει στην Ελλάδα, συνδεδεμένη με τον όμιλο GLOBO PLC καθώς κατέχει το 49% του μετοχικού της κεφαλαίου έχει αναλάβει σειρά έργων για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων για τη ψηφιοποίηση των ληξιαρχείων (Υπ. Εσωτερικών), για το πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» (Υπ. Παιδείας), καθώς και για την τοπική αυτοδιοίκηση (ιστοσελίδες δήμων κλπ). Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του ομίλου, το 51% των μετοχών της εταιρείας ανήκουν στην GMBO HOLDINGS LTD και το υπόλοιπο 49% στην «GLOBO EMEA HOLDINGS LTD», αμφότερες με έδρα την Κύπρο. Η τελευταία, συμπεριλαμβάνεται στους εγγυητές των δανείων που έλαβε η Globo PLC από τις τράπεζες Barclays Bank Plc και East West United Bank SA.

H Globo PLC που τελεί ήδη υπό διαχειριστικό έλεγχο βρίσκεται ήδη εκτός του ΑΙΜ του Λονδίνου όπου βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση, ενώ η θυγατρική της Globo Mobile κατέθεσε αίτηση πτώχευσης.

Τώρα το νέο «κρούσμα» αφορά την InternetQ PLC, εταιρεία που δραστηριοποιείται στην αγορά του mobile marketing και ψηφιακών λύσεων ψυχαγωγίας για παρόχους δικτύων κινητής τηλεφωνίας, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο σεναρίων και φημολογιών που παραπέμπουν στο οικονομικό σκάνδαλο της Globo. Η InternetQ, επίσης εισηγμένη στο ΑΙΜ, ήλθε στο προσκήνιο όταν ο αναλυτής Tom Winnfrith (μεταξύ όσων ασχολήθηκαν εκτενώς με την υπόθεση της Globo) σε εξειδικευμένο επενδυτικό site πραγματοποίησε αρκετές συγκρίσεις μεταξύ InternetQ και Globo, υποστηρίζοντας εν πολλοίς ότι πρόκειται για παρόμοιες περιπτώσεις. Τη σκυτάλη πήραν τα μεγαλύτερα βρετανικά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και ο Independent, που ανέφεραν, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι το 60% των εσόδων της InternetQ προήλθε πέρσι από 3 πελάτες, τους οποίους η εταιρεία δεν αναφέρει στην οικονομική έκθεση της η εταιρεία επικαλούμενη λόγους εμπιστευτικότητας.

Ακολούθησε η ραγδαία πτώση της μετοχής (-59%) την περασμένη Πέμπτη, με την εταιρεία να αντικρούει σφοδρά τους ισχυρισμούς χαρακτηρίζοντας τους ανακριβείς και τη μετοχή να αντιδρά θετικά στη συνεδρίαση της Παρασκευής (+14,29%), ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται νεότερη τοποθέτηση. Στην InternetQ που  πραγματοποίησε πέρυσι κύκλο εργασιών 132 εκατ.ευρώ και EBITDA 22,3 εκατ.ευρώ, ποσοστό 46,19% του μετοχικού κεφαλαίου διαθέτει ο ιδρυτής και CEO Παναγιώτης Δημητρόπουλος.

Ενδιαφέρον στοιχείο επίσης είναι ότι, όπως και στην Globo, η Legal & General Investment Management (L&G) συμμετέχει στο μετοχικό της κεφάλαιο (με ποσοστό 13,17%), ενώ Globo και η InternetQ είχαν τους ίδιους συμβούλους στο LSE. Επιπλέον, πρώην στελέχη της Velti μετά την κατάρρευση της εταιρείας, προσελήφθησαν στην InternetQ

Πηγή: Capital.gr Νίκος Χρυσικόπουλος  7-12-2015

VELTIClients

Τι συμβαίνει σήμερα με την VELTI

Η εταιρία με την επωνυμία VELTI ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝΑΦΜ 099756001 Αρ. Γ.Ε.ΜΗ003784801000 έχει υποβάλλει αίτηση πτώχευσης  από τις 22/2/2017 και ορισθεί ως ημερομηνία παύσης πληρωμών η 2/6/2016. Δεν γνωρίζουμε τα αποτελέσματα του αιτήματος της κας. Σιμογιάννη και κ. Μαγκωνάκη που το υπέβαλαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών με αρ.πρωτ. 90/2017. Ενδεχόμενα να υπάρξουν νεώτερα φέτος, αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, διαπιστώνουμε πολύ υψηλά βάρη οφειλών για τα δεδομένα της Ελληνικής αγοράς και τα αντίστοιχα έργα που αναλάβανε κατά το παρελθόν.

Η Velti σύμφωνα με την τελευταία ανάρτηση της ΑΑΔΕ έχει οφειλές προς το Δημόσιο πάνω από έξι εκατομμύρια οφειλές. Οπως αναρτήθηκαν τα πρόσφατα στοιχεία είναι: Α.Φ.Μ. 099756001 VELTI ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ > Βασική οφειλή Δ.Ο.Υ. 4.176.696€ Ελεγκτικά Κέντρα – Βασική οφειλή Τελωνείων 701.259€ Συνεισπραττόμενα Δημοσίου 4.877.955€ Σύνολο Δημοσίου 5.069.023€ > Βασική οφειλή Ε.Φ.Κ.Α. 1.272.177€  Σύνολο Οφειλών 6.341.200€

Τελευταία συγκλίθηκε (18/7/2017) επίσημα το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας με Πρόεδρο ΔΣ τον κ. Σκουλούδη Μ. και μέλη την κα. Μαρία Στάθη με τυπικές διαδικασίες έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2016, χωρίς όμως να έχουν δημοσιευθεί κάποιες άλλες νεώτερες επίσημα στο ΓΕΜΗ. Οι τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που βρήκαμε είναι ο δημοσιευμένος ισολογισμός του 2014 με ζημιές περίπου -47,7 εκατ. €  (με ίδιο διοικητικό συμβούλιο).

Ενώ με μικρή αλλά κερδοφορία, έκλεισε το αντίστοιχο έτος (VCI AE Ισολογισμός 2014) η εταιρία VCI AE (πλέον με την επωνυμία MOTIVIAN ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΛΥΣΕΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΦΜ 999078135 ΓΕΜΗ 006176201000 ).

H Motivian εμφανίζεται και αυτή στους μεγαλοφειλέτες του Ελληνικού Δημοσίου από το 2017 με περίπου 1.2 εκατομμύρια € οφειλές:

999078135 MOTIVIAN ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΛΥΣΕΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Βασική οφειλή  839.906 € Συνεισπρ.

416.916€

VELTI VCI AE

Ας ελπίσουμε παρά τους οιωνούς, οι νεώτερες εξελίξεις και ανακοινώσεις, να είναι θετικές.

VELTISite

 

Μετά και τα τελευταία γεγονότα στον χώρο των αεροποτικών εισητηρίων, βέβαια μας οδηγούν δυστυχώς στο να συμφωνήσουμε με την γενική διαπίστωση του Capital.gr ότι :

«… προβλέψιμη τείνει να γίνει η αρχή, αλλά και το… τέλος, ενός σεβαστού, πλέον, αριθμού ελληνικών εταιρειών, οι οποίες λόγω της τεχνολογίας είχαν καταφέρει να διεισδύσουν σε πολλές χώρες του εξωτερικού. H Globo και η Velti, που ανέπτυσσαν εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας, η Airfasttickets του Νίκου Κοκλώνη και εσχάτως τα διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία Airtickets και Τravelplanet24 αντιπροσώπευαν την ελληνοποιημένη εκδοχή του αμερικανικού ονείρου. Νέοι άνθρωποι, πολλές φορές κάτω των 30 ετών, εντοπίζουν μια επιχειρηματική ιδέα, η οποία, από τη μια στιγμή στην άλλη, τους μετατρέπει σε εκατομμυριούχους…»