Τίτλοι τέλους στις 24/10/2017 για την Υπερδιαύγεια το μοναδικό δικτυακό τόπο που έδινε μια άλλη διάσταση στις αναζητήσεις των επίσημων εγγράφων του Ελληνικού κράτους. «ΥπερΔιαύγεια: αναζήτηση στα άδυτα του Ελληνικού δημοσίου» , έτσι παρουσιαζόταν και ήταν πραγματικά ο δικτυακός τόπος yperdiavgeia.gr που σχεδόν λίγο καιρό μετά την υλοποίηση του diavgeia.gov.gr πρόσφερε μια πραγματικά πρωτοποριακή και υπέροχη υπηρεσία αναζήτησης στα άδυτα των αποφάσεων της diavgeia.gov.gr .
Σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα με τους λόγους που ο δημιουργός σταμάτησε την υποστήριξη του δικτυακού τόπου, η παύση της υπηρεσίας αποτελεί μια τεράστια απώλεια για την αναζήτηση και την πραγματική διαύγεια στα έγγραφα και τις αποφάσεις του Ελληνικού δημοσίου.

yperdiavgeia

H Υπερδιαύγεια δεν άντεξε δυστυχώς, αποτελούσε μια μεμονωμένη δημιουργία του κ. Βαγγέλη Μπάνου (vbanos.gr) δημιουργού του δικτυακού τόπου κάτι που μάθαμε σήμερα μετά την παύση λειτουργίας της.  Δυστυχώς όταν σταματάει κάτι ανακαλύπτεις τι έχεις χάσει. Μια παύση που έδωσε τέλος στις εύκολες και γρήγορες αναζητήσεις με φίλτρα μέσα στα άδυτα των εγγράφων των δημοσίων υπηρεσιών.

Το ότι ήταν μια καθαρά προσωπική προσπάθεια του κ. Μπάνου φαίνεται και από τον Server που φιλοξενούσε την Υπερδιαύγεια από το Tracert μας βγάζει τον προσωπικό server του δημιουργού στην Γερμανία : IP 5.9.98.231  srv4.vbanos.gr και πραγματικά μας εκπλήσσει το γεγονός ότι μια ατομική προσπάθεια κατάφερε αποτελέσματα τόσο σημαντικά όσο ένα δημόσιο έργο εκατομμυρίων ευρώ όπως η επίσημη Διαύγεια.

Εδώ η παρουσίαση το 2014 από τον Βαγγέλη Μπάνο δημιουργό του site Υπερδιαύγεια

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ότι πήρε και βραβείο από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης!

Διαβάστε ποια ήταν τα στατιστικά της Υπερδιαύγειας (το 2013 παρακαλώ) που δείχνουν πόσο εντυπωσιακά μεγάλο έργο αποτελούσε αλλά δείχνουν και το μέγεθος του εγχειρήματος για να μπορεί να το αντέξει μεμονωμένα ένας ιδιώτης:

Περισσότερα από επτά (7) εκατομμύρια αποφάσεις βρίσκονται πλέον στο ευρετήριο αναζητήσεων πλήρους κειμένου της ΥπερΔιαύγειας! Η πηγή των δεδομένων είναι φυσικά οι δεκάδες χιλιάδες αποφάσεις που προστίθενται καθημερινά στο πρόγραμμα Διαύγεια, μια προσπάθεια που πρέπει να θεωρείται επιτυχημένη παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Επιπλέον, περισσότερες από τρία (3) εκατομμύρια αποφάσεις είναι αποθηκευμένες σε μορφή PDF στον server της ΥπερΔιαύγειας. Πρόκειται για τις τελευταίες αποφάσεις (του τελευταίου έτους περίπου) που αποθηκεύονται ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμες ακόμη και όταν δεν λειτουργεί η Διαύγεια.
Στα ενδότερα του εξυπηρετητή της ΥπερΔιαύγειας, τα δεδομένα είναι τα εξής:
3 GB mysql database, 35 GB ευρετήρια κειμένου, 70 GB εικόνες προεπισκόπησης (η 1η σελίδα των αποφάσεων που εμφανίζεται στα αποτελέσματα, 600 GB PDF αποφάσεων.
Όσον αφορά τους επισκέπτες, ορισμένα στοιχεία που αξίζει να αναφερθούν:
Περισσότεροι από 1.100 μοναδικοί χρήστες επισκέπτονται καθημερινά την ΥπερΔιαύγεια.
Πραγματοποιούνται περίπου 7.500 pageviews ανά ημέρα.
Ο μέσος χρόνος παραμονής ενός επισκέπτη στην ΥπερΔιαύγεια είναι κάτι παραπάνω από έξι (6) λεπτά.
Ο μέγιστος αριθμός μοναδικών επισκεπτών σε μια μέρα είναι 5.500.
Η ΥπερΔιαύγεια βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης. Εύχομαι περισσότεροι άνθρωποι να μάθουν για αυτήν και να την χρησιμοποιήσουν για να κάνουν καλύτερα και γρηγορότερα την δουλειά τους.

Να σημειώσουμε ότι από τέλος του 2013 μέχρι σήμερα έχουν ανέβει ακόμη +16 εκατομμύρια έγγραφα στο @Διαύγεια, με μέσο όρο 330.000 έγγραφα κάθε μήνα!!!

Έτος Αριθμός πράξεων
2010 1.387.930
2011 3.744.188
2012 3.637.268
2013 3.729.811
2014 3.882.871
2015 4.042.716
2016 4.246.547
2017 4.444.417

Το κλείσιμο της Υπερδιαύγειας αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι τα ανοιχτά δεδομένα για το Ελληνικό κράτος αποτελούν μια τεχνολογική ουτοπία και ακόμη και ιδιωτικές πρωτοβουλίες δεν μπορούν να αντέξουν στον γίγαντα της Ελληνικής γραφειοκρατίας.yperdiavgeia1Με την Υπερδιαύγεια ήταν παιχνιδάκι να βρει κανείς μια απόφαση, πολύ συχνά μάλιστα το ίδιο το δημόσιο την χρησιμοποιούσε για αναζητήσεις «τύπου Google» μέσα στα έγγραφα. Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη και σήμερα ο επίσημος δικτυακός τόπος της «@Διαύγειας» όπου όλη η δημόσια διοίκηση είναι υποχρεωμένη να αναρτά τις αποφάσεις της έχει ένα δύσχρηστο και αργό σύστημα αναζήτησης χωρίς την δυνατότητα αναζήτησης μέσα στα PDF που αναρτώνται κατά χιλιάδες. Με αποτέλεσμα τελικά να είναι αδύνατο να βρει κανείς αυτό που ψάχνει χωρίς πρόσθετες πληροφορίες όπως για παράδειγμα τον αριθμό απόφασης.

Μια άμεση πρόταση για την Ελληνική Κυβέρνηση, επικοινωνήστε σήμερα με τον δημιουργό και χρηματοδοτήστε άμεσα το έργο για να επαναλειτουργήσει ξανά!

Το ComputerGr αναρτά το παρόν άρθρο ως μια ελάχιστη διαμαρτυρία για την επαναλειτουργία της #Υπερδιαύγεια που ελπίζουμε να υπάρξει. Αν συμφωνείτε , κοινοποιήστε στα Social Media και ίσως να ακουστεί η φωνή μας!!!
Update 10/11/2017

Μετά από ιδιωτικη παρέμβαση και πρωτοβουλία ο διακομιστής της Υπερδιαύγειας επαναλειτούργησε σήμερα στις 10/11/2017.  Υπήρξε παράλληλα ανακοίνωση από τον δημιουργό και τον πρόεδρο του κόμματος Δημιουργία Ξανά κ. Θ.Τζήμερο:

Αγαπητοί συμπολίτες,

Μετά το κλείσιμο της ΥπερΔιαύγειας στις 24/10 δέχτηκα πολλά μηνύματα συμπαράστασης και σας ευχαριστώ θερμά γι’αυτό.

Με την υποστήριξη κάποιων φίλων η ΥπερΔιαύγεια επαναλειτουργεί από τις 10/11.
Με εκτίμηση,
Βαγγέλης Μπάνος

@ThanosTzimeros : «Η «Υπερδιαύγεια» ξαναλειτουργεί. Συνεργάτης μου, μέλος της Δημιουργίας, προσέφερε τους servers που φιλοξενούν το site. Ευκαιρία να σχολιάσουμε δύο πράγματα. Την ανεπάρκεια του Δημοσίου, ακόμα κι όταν προσπαθεί να εκσυγχρονισθεί. Η «Διαύγεια» έργο των ΓΑΠ  και Ραγκούση ήταν ένα πολύ θετικό βήμα, το οποίο η ΝΔ του Κωστάκη του Ανωφελή ούτε είχε σκεφτεί καν. Όμως είναι ανεπαρκές site. Δεν σε βοηθάει να βρεις τίποτε. Δεν σκέφτηκαν να βάλουν «ψαχτήρι». Μέχρι εκεί πήγαινε ο εκσυγχρονισμός τους. Τη λύση έδωσε ένας ιδιώτης: ο Βαγγέλης Μπάνος που έφτιαξε την «Yπερδιαύγεια» (το τονίζω γιατί πολλοί νομίζουν ότι η «Yπερδιαύγεια» ειναι κρατικό site). Και την τωρινή λύση του server την έδωσε ο συνεργάτης μου που θέλει να μείνει ανώνυμος. Σε ΚΑΘΕ σύγκριση Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ο Δημόσιος χάνει με 10-0 από τα αποδυτήρια.«

Δεν υποστηρίζουμε κανέναν πολιτικό χώρο, όποια παρέμβαση ή ενέργεια συνέχισε το συγκεκριμένο έργο αξίζει συγχαρητήρια. 

Περιμέναμε βέβαια να υπάρξει μια κρατική παρέμβαση από κάποιον δημόσιο φορέα, αλλά μάλλον αδιαφορεί…


Η ανάρτηση του κ. Καρούνου που πρόσφατα γνωρίσαμε ηλεκτρονικά μέσω Twitter για την δημιουργία της Διαύγειας:

Σύντομο ιστορικό της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ

Eίναι καλό να μαθαίνουμε από την πρόσφατη ιστορία της κάθε δράσης, για να μην δημιουργείται η εντύπωση ότι όλα αρχίζουν από το μηδέν.

Το βασικό συμπέρασμα είναι, ότι εάν δεν υποστηρίζεται έγκαιρα η εφαρμογή κάθε νόμου με επιχειρησιακό σχέδιο που αξιοποιεί όλες τις υπάρχουσες υποδομές και το κατάλληλο ανθρωπινό δυναμικό θα υπάρχουν νόμοι που δεν θα εφαρμόζονται έγκαιρα.

Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ εφαρμόστηκε έγκαιρα, αλλά η η συνέχεια της χάθηκε στις συνήθεις δαιδαλώδης διαδικασίες υλοποίησης έργων πληροφορικής και όχι μόνο…

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Προεκλογικά, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, είχε καταθέσει από το 2005 πρόταση νόμου για τη διαφάνεια  που περιλάμβανε την υποχρεωτική ανάρτηση κάθε απόφασης της κυβέρνησης στο διαδίκτυο. Για την τεχνική επεξεργασία αυτής της πρότασης τον Μάρτιο του 2009 συγκροτήθηκε με απόφαση του η Ομάδα Εθελοντών για την Διαφάνεια στο πλαίσιο της επιτροπής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.  Στο πλαίσιο υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος* ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, συγκρότησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για σύνταξη του νόμου για την διαφάνεια, τον Ιούλιο του 2010 ψηφίστηκε ο Ν.3861/10. Το opengov και η ΔΙΑΥΓΕΙΑ ήταν από τις πρώτες δράσεις που άρχισαν να υλοποιούνται από την νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2009 μαζί με τις μεγάλες δράσεις ΤΠΕ που επελέγησαν ως προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Ο ΝΟΜΟΣ

Με τον Ν.3861/10 «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο «Πρόγραμμα Διαύγεια» …», εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η υποχρέωση ανάρτησης πράξεων και αποφάσεων των κυβερνητικών και διοικητικών οργάνων στο Διαδίκτυο με κύριο στόχο να αποφέρει τη μέγιστη δημοσιότητα της κυβερνητικής πολιτικής και της διοικητικής δράσης μέσω της ευρείας δημοσιότητας και της πρόσβασης στη πληροφορία που προοδευτικά θα μπορεί συντελέσει σε αλλαγή κουλτούρας σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση. Από την παρουσίαση της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ στην εναρκτήρια συνάντηση της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση (http://www.opengovpartnership.org/country/greece) διαπιστώθηκε ότι ο Ν.3861/10 είναι η πιο εκτεταμένη εφαρμογή διαφάνειας παγκοσμίως.

Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Οι διαδικτυακές εφαρμογές για την τεχνική υποστήριξη της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν την άνοιξη του 2010 με ανοικτό λογισμικό από την ομάδα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού( http://egovict.blogspot.gr/ ) με την τεχνική υποστήριξη του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας και φιλοξενούνται έως και σήμερα σε υφιστάμενες υποδομές του «opengov private cloud» του ΕΔΕΤ.  Παράλληλα από τον Μάρτιο του 2010 άρχισε να σχεδιάζεται από στελέχη του Υπουργείου έργο ώστε εξωτερικός ανάδοχος να αναλάβει να επεκτείνει και να υποστηρίξει την πιλοτική εφαρμογή.  Το έργο αυτό, με Φορέα Υλοποίησης την ΚτΠ ΑΕ έως σήμερα δεν έχει αρχίσει να υλοποιείται. Έτσι, έως και σήμερα η ΔΙΑΥΓΕΙΑ, λειτουργεί με τις πιλοτικές εφαρμογές που αναπτύχθηκαν το 2010.  Αν την άνοιξη του 2010 ξεκινούσε μόνο η διαγωνιστική διαδικασία χωρίς παράλληλα να ξεκινήσει υλοποίηση του πιλοτικού με αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού, τώρα δε θα υπήρχε η ΔΙΑΥΓΕΙΑ.  Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ θα ήταν μόνο μια ιδανική ρομαντική ιδέα και όχι εκατομμύρια δημοσιοποιημένες αποφάσεις από 3.500+ φορέων.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ο τρόπος υλοποίησης του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ ήταν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της επιτυχίας του. Σε επίπεδο υπουργείων, συγκροτήθηκαν ομάδες διοίκησης έργου(ΟΔΕ) μέσω ανοικτής πρόσκλησης στο http://www.opengov.gr/. H προσέγγιση αυτή εφαρμόστηκε με επιτυχία, οριζόντια σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση. Στις ΟΔΕ κατά πλειοψηφία συμμετείχαν στελέχη τα οποία πραγματικά ενδιαφέρονταν για τη Διαφάνεια και εργαζόμενοι χωρίς καμία επιπλέον αμοιβή συνέβαλαν στην καθολική εφαρμογή του νόμου σε χιλιάδες φορείς. Ο σχεδιασμός αυτός οδήγησε στην αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου αμέσως μετά από την ψήφιση του. Το τεχνολογικό μοντέλο ανάπτυξης του Προγράμματος Δι@ύγεια βασίζεται στην “ανοικτή αρχιτεκτονική” και στο “ανοικτό περιεχόμενο”.  Με αυτόν τον τρόπο, ενδιαφερόμενοι πολίτες αλλά και επιχειρήσεις μπορούν να αναπτύξουν εφαρμογές προστιθέμενης αξίας χρησιμοποιώντας το ανοικτό περιεχόμενο του προγράμματος.

Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Στην σελίδα των στατιστικών παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία για 3532 Φορείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2010 καταχωρήθηκαν 191,147 αποφάσεις, το 2011 3,080,315 & το 2012 3,642,017. Ο μεγάλος αριθμός αποφάσεων και η μεγάλη χρήση καθώς και το γεγονός ότι λειτουργεί με τις πιλοτικές εφαρμογές που αναπτύχθηκαν για να καλύψουν την 1η φάση λειτουργίας έως την ανάθεση του έργου από την ΚτΠ ΑΕ, είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους παρατηρούνται κάποια προβλήματα.

ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ

Γύρω από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, έχει σχηματιστεί ένα δυναμικό οικοσύστημα. Αυτό περιλαμβάνει πάνω από δέκα χιλιάδες στελέχη της δημόσιας διοίκησης που την χρησιμοποιούν καθημερινά και ως εργαλείο τεκμηρίωσης, αλλά και πολίτες και επιχειρήσεις οι οποίοι αξιοποιούν τα δεδομένα του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ για να ενημερωθούν για αποφάσεις που τους αφορούν. Ενδεικτικά παραδείγματα εφαρμογών ανοιχτού λογισμικού που έχουν αναπτυχθεί αξιοποιώντας τα ανοιχτά δεδομένα της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ είναι:

1. H Yπερδιαυγεια

Η ΥπερΔι@ύγεια είναι μια μηχανή αναζήτησης που ψάχνει σε όλα τα έγγραφα που αναρτώνται στο πρόγραμμα Δι@ύγεια. Βασικά χαρακτηριστικά: Αναζήτηση στο περιεχόμενο των PDF που αναρτώνται στην Δι@ύγεια. Πρόσβαση σε αντίγραφα των τελευταίων εγγράφων που αναρτώνται στην Δι@ύγεια. (Πολύ χρήσιμη ειδικά όταν έχει μεγάλο φορτίο η Δι@ύγεια) http://yperdiavgeia.gr/

2. Το publicspending.gr

Με την επεξεργασία των δημόσιων δεδομένων της Διαύγειας και με την συσχέτιση με τα στοιχεία για τις επιχειρήσεις από τα δημόσια δεδομένα του ΤAXIS, απεικονίζονται μεγέθη δαπανών του Ελληνικού Δημοσίου που δημοσιεύονται στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Το http://publicspending.net αποτελεί μια ερευνητική πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Πολυμέσων της Σχολής Η.Μ.Μ.Υ. του ΕΜΠ.